Eschimosul in vizita la noi

De cand, in cutia noastra cu Polul Nord, a aparut un eschimos si un iglu, joaca a luat o alta amploare. Animalutele de polare au capatat „responsabilitati” zilnice noi, iar eskimosul nostru a devenit un adevarat padurar: are grija de toate animalele de la pol :).

cutie senzoriala polul nord si eskimos

Eschimosul si iglul le-am facut din lut si au fost o adevarata surpriza pentru Vica (le-am mesterit, seara, in timp ce micul meu ingeras dormea dulce). Pentru realizarea acestora am urmat pas cu pas indicatiile prezentate in cartea Arta si indemanarea in 5 pasi – Lut (pentru copilasi cu varsta cuprinsa intr 4 si 10 ani), de Anna Llimos, editura Gama.

eskimos lut

Ceva mai tarziu, la Vica, a venit in vizita un alt eschimos – „Eschimosul urias” (realizat de mama):

eskimos haina de snuruit

Eschimosul urias „i-a povestit” V. despre hainutele sale, iar V i-a arat hainutele sale de iarna. A fost o discutie frumoasa si haioasa. La aceasta discutie ne-au fost de mare ajutor imaginile din cartea Tinuturi Polare, editura Aquila, precum si cateva imagini preluate de pe internet si printate de mama cu o zi inainte.

Exercitii de motorica fina

In timpul discutiei, echimosul a rugat-o pe V sa-i lege mai bine cojocul. Astfel, V a facut cateva exercitii de motricitate, snuruind, cam stangaci pe alocuri, cojocul Eschimosului urias.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eschimosul urias este realizat din carton gros, format A3. Partea mobila a cojocului este realizata din carton mai moale, „imbracat” pe exterior cu fetru. Pentru a lipi fetru de carton am folosit aracet. Dupa uscare, am perforat cateva gauri, incercand sa respect o anumita simetrie. Pentru a picta eschimosul am folosit culori acrilice.

Alt joc de motorica fina

Ceva mai tarziu, Eschimosul urias a rugat-o pe V sa-l ajute sa scoata manusile lui din masina de spalat (realizata dintr-o cutie de carton alba) si sa le puna l-a uscat (un alt exercitiu de motorica fina).

masina de spalat din cutie de carton

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Joc de grupare

Dupa ce acestea „s-au uscat”, sarcina Vicai a fost sa gaseasca perechea fiecarei manusi si sa le prinda cu un cleste, astfel incat Eschimosul urias sa le poata aranja cu usurinta in dulapiorul sau fara ca acestea sa se rataceasca (eschimosul are multe perechi de manusi).

grupare manusi

Joc de indemanare

Eschimosul urias „i-a povestit” Vicai despre una din indeletnicirile poporului sau – pescuitul. Bineinteles, Vica, echipata cu caciula, fular si manusi a pornit la „pescuit ca eschimosii”.

Pentru a imita pescuitul la copca (o gaura facuta in gheata), am folosit o casoleta pe care am acoperit-o cu o folie alba, iar in interiorul ei am pus pestisorii. Pentru ca folia sa nu alunce, fiind subtire si alunecoasa, am folosit cateva pietricele lucioase (pe care le aveam de multa vreme in casa). Pentru pescuit am folosit jocul de pescuit cu magneti.

pescuit la copca

pescuit la copca

Matematica cu zar

Am vorbit un pic despre cresterea renilor si despre saniile trase de reni (in multe cazuri de cani). Astfel, usor-usor ne-am indreptat spre un alt joc, de data aceasta de matematica.

Din doua foi de format A3, am creat, pentru joc, o plansa mare, pe care am desenat, intr-un colt, un eschimos cu sania si, in alt colt, un iglu. Am decupat din carton sase reni. Zarul aruncat arata cati reni trebuie inhamati la sania eschimosului, astfel ca acesta sa ajunga la iglu. Jocul pune accent pe numarat: mai intai sunt numarate punctele de pe zar, apoi renii.

matematica cu reni si eschimos

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daca v-a placut acest joc, puteti descarca aici, desenul realizat de mine (eschimosul, renul si sania).

Sablonul pentru reni, noi l-am folosit si pentru decorarea geamului. Priviti ce a iesit:

tablou de iarna decor geam

Un adevarat tablou de iarna!

Ceai din zapada (ca eschimosii) – Experiment

Dupa ce, intr-o seara tarziu, am vizionat acest scurt documentar, in capul meu s-a nascut ideea de a face, cu Vica, un ceai din zapada, exact ca eschimosii. Mi-am dorit sa-i arat, sub forma unui joc, cum se topeste zapada si ce devine aceasta dupa topire. Am asteptat cu multa nerabdare zapada, pentru a savura din plin lectia noastra despre eschimosi.

Dupa ce Eschimosul nostru urias „i-a povestit” Vicai despre metoda lui de a pregati ceai, am fugit repede la balcon si am umplut ibricul nostru cu zapada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L-am pus la foc mic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu o lingura de lemn, am amesteca usor-usor zapada pana ce aceasta s-a topit de tot. La amestecare a aparticipat si Vica, am fost extrem de atenta in timp ce ea amesteca (ea statea cocotata pe un scaun langa plita).

experiment cum se topeste zapada

In scurt timp zapada noastra s-a topit, iar apa care a rezultat dupa topire a fierb foarte repede, fiind perfecta pentru a fi turnata in cana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingerasul meu s-a bucurat enorm de mult de acest experiment. Pentru ea a fost totul o joaca, o joaca dinc are a invatat ca zapada se topeste si devine apa. Ghemotocul meu a amestecat cu mare bucurie ceaiul si astepta cu mare nerabdare ca acesta sa se raceasca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In timp ce se racea ceaiul din zapada, mama a pregatit un alt ceai din apa plata, fara ca sa observe ghemotocul ei, si, tot asa pe neobservate, a schimbat rapid ceasca cu ceai :). Vica a savurat din plin ceaiul si era foarte mandra ca bea ceai ca eschimosii. Ingerasul meu este un mare amator de ceai, ca si mama :).

Ce a urmat dupa …

V a indragit foarte mult Eschimosul urias. Pentru cateva zile acesta a devenit jucaria ei cea mai scumpa. A fost tinut mult in brate, leganat, plimbat cu carutul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ba chiar s-a bucurat de mancaruri alese, toate pregatite de scumpa mea fetita in bucataria ei :).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S-a atasat foarte mult de el. I-a dezlegat si apoi legat de mai multe ori cojocul, pe motiv ca nu este legata bine si ii este frig :).

A fost o joaca frumoasa pentru amandoua!

Un pic de miscare si matematica cu eschimosul (sau Prima familiarizare cu eschimosul)

Exact cu o zi inainte de zapada, eu i-am povestit Vicai despre eschimosi si iglu. In acea zi ne-am jucat mult afara: am topait, alergat, am facut si un pic de echilibristica, pasind incet pe bordura, am desenat cu creta, etc. Iata ca desenand cu creta, am reusim sa realizam un joc de miscare si matematica (identificarea cifrelor de la 1 la 5 si numararea de la 1 la 5).

Am desenat un eschimos, iar la o distanta de aprox. 2 pasi de acesta un iglu. Intre eschimos si iglu, cinci fulgi mari, pe care i-am numerotat. Vica trebuia sa ajunga de la eschimos la iglu, executatnd sarituri pe fiecare fulg. Cifra corespunzatoare fulgului indica numarul de sarituri pe care trebuia sa le execute Vica.

Poza nu este reusita, intrucat e facuta seara cu telefonul:

photo

Va dorim spor la joaca si voua!

(Vica – 2 ani si 5 luni).

3 păreri la “Eschimosul in vizita la noi

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.