Un mini mediu acvatic – cutie senzoriala

Suntem la o mini lectie de fixare a cunostintelor despre mediul acvatic. Vica stie despre pestisori, broscuta, raci, scoici, testoasa, crocodili,  balena, delfini, stea de mare, calut de mare, caracatite. Stie sa le numeasca si sa le identifice. Stie ca acestea locuiesc in „multa apa” :), dar inca e destul de dificil pentru ea sa inteleaga notiunile de rau, lac, mare, ocean. A vazut pestisori si broscute testoase inotand in lacul din parcul IOR (precum si in acvariul din pet shop). Intr-o seara mai ploioasa, a vazut pe straduta noastra o broscuta sarind si asta a bucurat-o mult. Scoici si raci a vazut la un hipermarket :). Celelalte le cunoaste din imagini, carti, poze (unele le avem ca si figurine mici din plastic). E complicat pentru ea sa inteleaga si sa-si imagineze cum toate aceste vietati, pe care ea le-a vazut in medii separate (nu mai zic de context), pot locui impreuna in „multa apa” (intr-un singur mediu – cel acvatic). Mai mult de atat termenul „fundul marii /oceanului /lacului /unui rau” este ceva abstract pentru ea si greu de priceput. Pentru a o ajuta sa inteleaga mai bine despre mediul acvatic, am creat o cutie senzoriala pe aceasta tema.

mediu acvatic sensory bin

mediu acvatic sensory bin

Pentru a realiza aceasta cutie senzoriala am folosit un recipient de plastic de marime medie in care am aranjat:

  • bilute hidrofile  – sunt bilute mici din poliacrilamid de o marime de 1-2 mm (aproximativ), care se umfla in apa si isi maresc volumul de aprox 180 – 200 ori. Sunt folosite pentru a oferi plantelor un mediu benefic pentru crestere. Inmagazinand apa, ele ofera plantelor apa necesara pe o perioada de 60 zile. Aceste bilute se pot gasi la florarie sau in magazinele chinezesti cu produse foarte ieftine.
  • cateva pietricele,
  • o planta decorativa de acvariu,
  • o broscuta din setul de la baita,
  • un pestisor din setul de pescuit cu magnet,
  • un rac gigant din plastic,
  • cateva scoici, pe care le-am achizitionat la punga de la un pet shop; pret 4 lei pe punga si punga contine destul de multe scoici.

Ador cutiile senzoriale! Sunt jucarii distractive si eductative. Pot fi simple si complexe. Sunt potrivite pentru totii copiii, indiferent de varsta. Mai mult decat atat, o cutie senzoriala este o modalitate ieftina si inteligenta de a mentine un copil „ocupat”, de a dezvolta motorica fina si de a oferi copilului experiente tactile inedite cu diferite texturi.

Vica a analizat mult timp bilutele (si nu m-a lasat sa adaug apa in mediul nostru acvatic :)). M-am bucurat sa o vad asa de concentrata – asta e un semn ca invata ceva nou :). Sunt minunate aceste bilute, iar experienta tactila pe care o ofera este una deosebita. Am supravegheat-o pe tot parcursul activitatii. Desi Vica nu mai duce obiectele la gurita, totusi n-am avut curajul sa o las singurica cu aceste bilute.

Dupa ce a studiat bilutele, Vica a facut singura mici scenarii, discutand si jucandu-se cu fiecare vietuitoare din mediul nostru acvatic: „pestisorul pleosc apa cu coada”, „broscuta oac oac, sare”, „racul – cic cic cu clestisor”. 

mediu acvatic sensory bin

mediu acvatic sensory bin

Aceste bilute fermecate pot fi folosite in multe activitati interesante cu cei mici. Pentru a vedea cum va mai puteti juca cu ele, dati click pe linkul de mai jos.

http://www.inlinkz.com/wpview.php?id=208227

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.