Transferul apei – viata practica

Transferul apei din si in recipiente mari si mici dezvolta motricitatea fina, concentrarea, coordonarea ochi-mani, atentia, rabdarea si implementeaza conceptul de volum. Acesta activitate de tip Montessori este una preliminara pentru copii cu varste intre 2,5 ani si 3 ani.

transfer apa

Noi des facem activitati de trasnfer al apei. Initial, in jurul varstei de doi anisori, am exersat turnatul apei dintr-un pahar in altul. Acum suntem la etapa de transfer a apei din carafa in 2 paharele identice. Cantitatea de apa din carafa este identica cu cantitatea ce incape in cele doua pahare. Este o etapa ce presupune o atentie mai sporita, intrucat V. trebuie sa estimeze corect cantitatea de apa turnata din carafa (ulcior din sticla).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maria Montessori recomanda ca materialele folosite sa fie din ceramica sau sticla, astfel copilul devine mai grijuliu si responsabil. Noi am ales ca toate materialele de lucru folosite in aceasta activitate sa fie din sticla. In plus, V. ne vede mereu (pe mama si pe tata) cum folosim pahare din sticla si nu ar fi corect sa o izolam dandu-i pahare din plastic. Materialele de lucru necesare transferului apei le-am asezat pe o tavita, astfel apa care se varsa ramane in tavita si poate fi usor absorbita. Tot in tavita V. are mereu un buretel pentru aborbirea apei varsate pe tavita si un alt vas pentru stoarcerea buretelului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Se intampla ca apa sa fie varsata si pe jos. Atunci stergem impreuna toata apa. Este un exercitiul bun pentru a si responsabiliza copiii.

Dificultatea acestui exercitiul se poate spori prin umplerea carafei cu o cantitate mai mare de apa decat incape in cele 2 pahare, iar apoi prin marirea numarului de pahare, de la 2 la 3 pahare.

Ulterior se pot folosi vase cu deshidere ingusta in care apa sa fie turnata cu ajutorul palniei. Aparent pare simplu, insa pentru copilasi este o adevarata provocare. Aceste exercitii de transfer al apei sunt perfecte pentru pregatirea manutelor lor pentru abilitatile de baza zilnice.

V. reuseste foarte bine sa transfere apa din carafa in paharele. Se intampla, insa, din graba sa mai verse apa pe tavita. In curand vom trece la etapa urmatoarea si vom folosi recipiente mai inguste in care vom turna apa cu palnia (un element de noutate pentru V.).

(2 ani si 7 luni)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.