Sacul lui Mos Craciun – joc de iarna

„Sacul lui Mos Craciun” este un joc simplu si in acelasi timp educativ. Pune accent pe partea senzoriala, dezvoltarea vocabularului, a imaginatiei si a motricitatii fine (dexteritatea degetelelor). Consta in identificarea diverselor obiecte, folosind doar simtul tactil nu si cel vizual. Este un joc potrivit pentru cei mici, mai ales in primii ani de viata (11 luni – 3 ani). Ideea acestui joc este una spontana si bazata pe curiozitatea fetitei mele de a descoperi si analiza diverse obiecte. Cu siguranta, multe mamici au folosit aceasta idee: intr-un cos de perna, intr-o punguta sau gentuta, au adunat mai multe obiecte de prin casa si au pornit cu cei mici in descoperirea lor :).

joc de Craciun

Instructiunile jocului:

Intr-un sac se pun mai multe obiecte mici, potrivite pentru manuta pticilor. Apoi cu o singura manuta, piticul trebuie sa „prinda” ceva din sac si de aici incepe distractia :). Daca e prea mic copilasul, atunci va fi foarte curios sa VADA ce a prins si in acest moment ii puteti numi si descrie obiectul: ex. este o minge; are forma rotunda; este moale (daca e din material); este tare (daca e din plastic); etc. Daca e copilasul mai maricel (2-3 ani), atunci, dupa ce a prins un obiect, va incerca sa-l identifice singur (tinand manuta cu obiectul in sac) si apoi impreuna sa verificati daca a ghici obiectul. Pentru a identifica obiectul mai usor, il puteti ajuta cu intrebari precum: e tare sau moale? daca e moale, e pufos sau neted?, ce forma are? e zgrunturos sau neted? etc.

Oare ce ascunde Sacul lui Mos Craciun?

Pentru Sacul lui Mos Craciun, am folosit o caciulita de Craciunita (o am de multi ani) la care i-am ascuns pom-pom-ul: l-am introdus in interiorul caciulitei si l-am prins cu un elastic. Apoi am adunat de prin casa diverse obiecte: o carte mica a Vicai, o masinuta jucarie, un ursulet mic de plus (pufos), mingi de diverse marimi si texturi, cuburi, ratuste, pestisori de baie, etc, le-am pus pe toate in Sacul lui Mos Craciun si am inceput distractia :). La varsta de 2 anisori si 4 luni, fetita mea are un vocabular foarte dezvoltat (m-am bucurat mult ca in ultimele luni am auzit de la ea foarte multe comparatii, epitete si chiar metafore :)), deaceea mi-am permis sa o „atac” cu multe intrebari la fiecare obiect, iar descrierile (pe care le-a facut ea) au fost pe masura :).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A fost foarte distractiv momentul, cand fetita mea a prins cu manuta ei o ratusca, eu am intrebat-o (nestiind, bineinteles ce a prins): E tare sau moale? Are forma?, iar ea mi-a raspuns: E moale. Nu e forma pentru ca e ratusca. Are codita. Am crezut, la inceput, ca va fi o provocare pentru ea, dar spre marea mea surpriza s-a descurcat minunat.

Acest joc nu are sfarssit, pentru ca obiectele pot fi schimbate. Se pot folosi obiecte cu tematica. Exemplu, tema iarna. Obiectele folosite: manusi, conuri (simbol al bradutului), omulet de zapada mic de jucarie, pinguin (tare din setul de animalute polae (figurine) sau moale de plus), ursuleti, mos craciun, globuri din plastic, etc.

Spor la joaca!

(V. – 2 ani si 4 luni)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.