Buburuza este o insecta pe care Vica a indragit-o mult inca din carti, iar odata cu venirea caldurii s-a putut bucura de ea in realitate. Vica o recunoaste imediat si ii spune „bubza”. Tinand cont de admiratia pe care o are Vica fata de aceasta insecta, am hotarat ca trebuie sa desenam si noi o buburuza.
Ne-a fost mai usor sa desfasuram o mare parte a activitatii noastre pe podea. Am folosit hartie alba pentru desen, acuarele finger paint, pensula, un pahar cu apa pentru pensula, servetele uscate, servetele umede pentru bebe, piciorusul si manutele Vicai.
Initial am ajutat-o pe Vica sa-si coloreze piciorusul in doua culori – rosu si negru.
Apoi ea si-a lasat amprenta piciorusului pe hartie.
In continuare Vica a desenat cu degetelul punctele negre si ochisorii buburuzei.
Eu am ajutat-o sa deseneze celelalte detalii – piciorusele si antenutele.
La final, Vica a desenat iarba lasand amprentutele degetelului pe hartie in jurul buburuzei.
Intrucat amprentutele lasate de Vica aveau un strat gros de acuarela, noi am lasat buburuza noastra sa se usuce. A doua zi, Vica s-a bucurat din plin de pictura realizata de ea, aratandu-mi si spunandu-mi in repetate randuri „bubza mea!”.
Mi-am dorit ca si de aceasta data sa citim o poezie frumoasa, simpla, clara si cu tematica activitatii noastre. Asa ca a doua zi am pregatit poezia „Ruza buburuza” de Emilia Plugaru (o scriitoare roman-basarabeanca ce compune literatura pentru copii si care a debutat in 1996 cu volumul de versuri si desene de colorat pentru copii „Sunt eleva-n clasa-ntai”):
Mica buburuza
Cu aripi subtiri,
Si-a-njghebat casuta
Chiar în trandafiri.Ruza buburuza
Se trezeste-n zori,
Isi petrece ziua,
Colo, printre flori.Seara se întoarce
La casuta sa,
In patucul moale
Ca de catifea.O petala roza,
Isi asterne-n fata
Si-apoi doarme dulce
Pana dimineata.
In timpul acestei activitati, Vica a invatat ca buburuza are picioruse, antenute, aripi si puncte pe aripi. Mai multe detalii despre aceasta insecta, Vica a invatat in cadrul unei alte activitati pe care noi am desfasurat-o in urmatoarele zile dupa desen. Este vorba despre realizarea unui lapbook, o metoda educationala simpla si interesanta folosita in USA de catre practicantii de homeschooling. In Romania, despre aceasta metoda a mai scris pe blogul sau si Doriana (http://resursepentrucopiicrestini.blogspot.ro/2011/02/lapbook.html). In urmatoarele zile, voi prezenta mai multe detalii despre Lapbook si voi posta lapbook buburuza realizat de noi.
(1 an si 7 luni)