La Polul Nord (II) – Ursul si solidaritatea, de Jose Moran si Paz Rodero

O alta zi  la Polul Nord, de data aceasta cu mai multa gheata, pregatita de mami cu doua zile inainte de marea joaca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daca in prima zi de gheata, am testat gheata si am avut doar doua bucati imense de gheata, de aceasta data a fost ceva de-a dreptul spectaculos: bucati de gheata in care se ascundeau poze cu fundul oceanului arctic, altele in care se ascundeau frunze de plastic, litere in gheata, multe cubulete mici de gheata, pe care Vica le putea transporta cu usurinta reaminajand, astfel, de mai multe ori tinutul arctic dupa placul ei.

P.S. Gheata a fost aranjata pe podea, pe o paturica impermiabila bebe, iar sub aceasta paturica am asternut si alte paturici mai vechi din bumbac/lana pentru a evita ca umezeala sa ajunga la parchet.

Abecedarul inghetat

Literele din gheata sunt din plastic cu magnet pe spate. Dupa ce s-a topit gheata, literele nu au fost distruse: plasticul nu a crapat si magnetul functioneaza :). Cu literele ne-am jucat un pic: am scris cateva cuvinte simple si bine cunoscute de V, cate un animalut polar urca pe un aisberg ce contine o litera si V. trebuia sa numeasca litera aferenta aisbergului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ursul si Solidaritatea (Valorile mele), Jose Moran

Am repovestit cartea Ursul si Solidaritatea (Valorile mele), text de Jose Moran si ilustratii Paz Rodero, editura Girasol. Imi place mult aceasta carte. Imaginele sunt superbe si ofera multe detalii, asa ca se poate improviza foarte mult pe marginea lor. Povestea este una simpla si scurta, dar care imbina intr-un mod foarte frumos informatii generale despre:

  • ursul alb: urs polar, traieste la polul nord, isi petrece timpul inotand si aruncandu-se in apa de pe aisberguri, greutatea lui de cinci sute de kilograme, ursuleti pui se joaca in zapada,
  • ursul brun: traieste in padure, papa pestisori pe care ii pescuieste din rau, ii plac merisoare, melci si mierea,
  • polul nord: peisajul alb cu albastru, apus de soare nemaipomenit, prezentat si in imaigini, iarna rece si interminabila,
  • padure,
  • anotimpurile anului
  • si solidaritate.

Cred ca aceasta carte poate fi citita atat copiilor mici cat si celor mai maricei (5 – 6 anisori).

<<Olaf este un urs alb foarte friguros care nu viseaza decat ca pe timpul asprei ierni polare sa plece in vacanta in locuri mai calde.

Si intr-o zi primeste o carte postala de la unchiul sau Brandon un batran urs brun care locuieste in padure si care-i cere sa se duca sa il ajute. Bucuros Olaf isi ia ramas-bun de la sotia sa Helka si copii si pleaca la drum. O sa-i placa oare atat de mult cum crede? 

„Olaf era un urs polar care isi petrecea timpul inotand, pescuind si aruncandu-se in apa de pe aisberguri.
Cand gheata se spargea sub greutatea celor cinci sute de kilograme ale lui, multi credeau ca era din cauza schimbarilor climei…„>>

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am inceput repovestirea cartii cu descrierea tinutului friguros unde traieste ursul alb Olaf impreuna cu familia sa. Vica a denumit animalutele polare, a descris vremea de la polul nord, etc. I-a fost destul de usor sa faca acest lucru, avand in fata ei un mic tinut arctic:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am creat si o padure mica in care locuia unchiul Brandon. A fost un prilej foarte bun de a discuta si mai mult despre diferentele climatice intre tinuturi, precum cele intre ursul brun si ursul alb. In imaginea de mai jos, Olaf si unchiul sau Brandon se imbratiseaza si se bucura mult de intalnirea lor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

<< In acea iarna – care pentru Olaf s-a dovedit calda ca primavara de la pol, ursul alb a avut grija de unchiul sau cum a stiut mai bine. I-a oferit mai ales multa dragoste, care este cel mai bun medicament.

De asemenea, pescuia din rau cei mai buni pesti, pentru ca Brandon sa se hraneasca bine (… ).

Asa a trecut iarna. brandon se intrema putin cate putin, dar cand a venit primavara, cu miile ei de culori si parfumuri, inca nu era pe deplin vindecat. Astfel ca Olaf a hotarat sa mai stea putin.

Cobora in vale, in ciuda caldurii care-l chinuia, sa adune cele mai sanatoase si mai apetisante delicatese pe care le putea gasi, precum merisoare, melci si miere, care erau mancarurile preferate ale batranului urs brun.>>

Aceasta poveste a fost si un motiv bun de a explica Vicai ce inseamna sa fii solidar, sa ajuti pe cineva: ursul alb a fost un exemplu perfect pentru ca Vica sa inteleaga principiul de baza al solidaritatii.

Dupa ce unchiul Brandon se vindeca, Olaf se intoarce in tinutul sau friguros. Caldura era cumplita, iar ursul brun obosea din ce in ce mai tare si ii era din ce in ce mai dor de apa rece, de zapada, de Helka si de copii sai.

Intr-un tarziu, Olaf a ajuns acasa, la sotia si copii sai. Familia sa il intalneste cu multa dragoste. << (…) – Helka, padurea e frumoasa, dar ai avut dreptate: acolo te parlesti. Nimic nu e ca taramul nostru inghetat.>>, povesteste Olaf despre calatoria sa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matematica rece

Am numarat si am identificat cifre, folosind cuburi de gheata si pahare de unica folosinta pe care am scris cifrele de la unu la cinci. Cu ajutorul clestelui de bucatarie (nu am uitat nici de exercitiile de motorica fina :)), Vica a pus in fiecare pahar atatea cuburi de gheata cate ii indica cifra scrisa pe pahar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vica a indragit, din prima, aceasta activitate. Datorita acestui fapt, am repetat matematica rece de mai multe ori, pana cand cuburile noastre nu au incaput sa se topeasca.

Sarea si gheata. Experiment

In cursul jocului nostru, V a observat ca incet-incet gheata se topeste. A fost un prilej bun de a incerca un alt experiment. Sa vedem care cub de gheata se topeste mai repede: cel pe care punem un pic de sare sau cel simplu?

Pe o farfurie de unica folosinta, V a pus doua cuburi de gheata pe care le-a acoperit cu sare (sarea de la Polul Nord – cutia senzoriala creta initial :)):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iar pe o alta farfurie de unica folosinta, V. a pus doua cuburi de gheata simple. Ambele farfurii le-am pus pe aceeasi tavita (tavita de experimente). Din cand in cand V. tot arunca cate o privire la „tavita fermecata”. In cele din urma, cuburile de gheata acoperite cu sare s-au topit rapid, iar cele simple pluteau ca mici aisberguri in apa (se poate observa si in imaginea de mai jos):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ma inveselit observatia Vicai: „Sarea s-a facut rece si nu mai este gheata!” :).

Sa hranim ursuletii polari cu pestisori!

Un alt joc de matematica si motorica fina. Am pregatit cinci cartonase de carton, de aceeasi lungime, care contineau imagini cu ursuleti polari. Pe primul cartonas era un ursulet, pe cel de-al doilea doi, s.a.m.d. pana la cinci ursuleti. Pe un carton alb am printat pestisori pe care i-am deupat si prins de cate un clestisor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vica a numarat cati urusleti polari sunt pe fiecare cartonas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apoi fiecarui ursuleti polar ii „dadea sa pape” cate un pestisor, prinzand clestisorul (cu pestisorul pe el) de cartonas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Astfel, cartonasul cu doi ursuleti avea prins de el doi clestisori cu pestisori, iar cel cu cinci ursuleti – cinci clestisori.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daca v-a placut acest joc de matematica, puteti descarca aici sablonul corespondent. Apoi printati pe un carton si decupati.

Foaia magica sau craft polar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pe o foaie alba de desen, am desenat (fara ca Vica sa stie), cu creionul alb cerat, un iepuras polar (am dorit urs polar, dar incercarile mele au esuat :(). Apoi, mica mea pictorita a inceput sa picteze cu culori si surpriza: usor-usor aparea iepurasul polar :).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vica s-a bucurat mult si m-a intrebat imediat daca mai avem foi cu surprize de la polul nord :). I-am promis ca vor mai sosi cat de curand posibil :).

Mult spor la joaca va dorim!

(Vica – 2 ani si 5 luni)

O părere la “La Polul Nord (II) – Ursul si solidaritatea, de Jose Moran si Paz Rodero

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.