Zilele trecute, Polul Nord al nostru (aici si aici) s-a transformat in Antarctica. In locul ursuletilor polari si a prietenilor lor, au venit multi-multi pinguini si au urmat cateva zile de joaca la Antarctica.
Pentru aceasta cutie senzoriala, am folosit doua figurine pinguinii (producatorul Schleich ) si pinguinii de la jocul „Flica-Flac cu pinguini” (sub aceasta denumire il gasiti la magazinele Noriel), care mai este numit si „Banchiza pinguinilor”. Este un joc minunat pentru dobandirea dexteritatii si dezvoltarea rabdarii. Producatorul recomanda acest joc copiilor cu varsta de peste 3 ani, dar poate fi adaptat si pentru copilasii mai mici (folosit pentru numarat sau alte activitati, ex. aceasta joaca frumoasa). O descriere utila despre acest joc o gasiti la Valentina si la Coca.
Doi pinguini de plus, unul nume Riki (preferatul Vicai) si al doilea Pinguinul Albastru, ne-au povestit despre „viata lor de pinguini”, folosind minunatele carticele: Tinuturi Polare, scrisa de Margaret Hynes (editura Aquila), Viata salbatica a lumii – Zonele polare, scrisa de Kamini Khanduri (editura Aquila) si Calatorii imaginare in zonele polare, scrisa de Daniela Dosa (editura Tehno – Art).
Folosind imaginile din carticelele sus mentionate, am aliniat pinguinii in coloana, i-am ajutat sa patineze pe burta, apoi i-am aranjat in grupuri inghesuindu-i unul in altul pentru a se incalzi.
Am cantat cantecelul „Five little penguins” (am inceput sa introducem, usor-usor, in joaca noastra si engleza) de Patty Shukla (pe care noi o adoram mult-mult de tot). Bineinteles ca am facut si o mica regie la acest cantecel minunat :).
Am continuat cu matematica, asezand pinguinii pe ghetar (este de la acelas joc ca si micii pinguini, „Flip Flap cu Pinguinii”), astfel incat numarul lor sa fie corespondent cifrei aflate in varful ghetarului.
Mai tarziu, au venit in vizita la noi cinci pinguini cu caciulite colorate (desenati, colorati si decupati de mama, in mare graba). Pe care i-am aliniat, mai intai, dupa marime.
Apoi, folosind pestisori colorati de la un alt joc, am sortat pestisorii dupa culoare. Astfel, fiecare pinguin a primit pestisori de culoarea caciulitei sale.
Am incercat sa jucam jocul pinguinilor: pretinzand ca suntem niste pinguini care incearca sa-si tina puii deasupra in siguranta, deasupra ghetii, purtandu-i pe picioruse. Puii nostri au fost cei doi pinguini de plus :). Jocul nu ne-a iesit ca la carte. Mai usor a fost sa tinem pinguinul de plus intre genunchi si sa sarim :). Exercitii perfecte pentru motorica grosiera.
Dupa multiple sarituri prin toata casa, ne-a vizitat Pinguinul Mancacios. De o cutie de carton, am lipit un pinguin, desenat de mine pe o hartie de format A4. In dreptul guritei, i-am facut o gaurica, astfel incat sa incapa pestisorii nostri colorati. V. a fost foarte incantata sa hraneasca pinguinul. Noi am mai avut un joc asemanator – cu un purcelus, pe care l-am descris aici.
Am facut si cateva exercitii pentru plamani (perfecte pentru o dezvoltare efectiva a vorbirii), sufland cu forta si ajutand, astfel, un pinguin sa inoate.
La final, ne-am distrat urmarind doua filmulete scurte despre pinguini (aici si aici).
Cu Pinguinul Mancacios, cutia senzoriala si pinguinii de plus ne-am jucat cu mare drag cateva zile. A fost o joaca frumoasa si vesela.
Joaca frumoasa va dorim si voua!
(V – 2 ani si 5 luni)
Foarte frumos v-ati jucat! Felicitari! Si noi suntem mare fani Patty Shukla, ne plac tare mult cantecelele ei.
Multumim pentru vizita si aprecieri! Si voi va jucati foarte frumos. Da, Patty Shukla e extraordinara, in special acum, in initierea englezei :).