La sfarsitul lunii martie, V. vazuse in supermarketul din cartier oua mici din lemn de culori diferite. Pentru ca i-au placut atat de mult, le-am achizitionat si ne-am tot jucat cu ele. In cele din urma, pentru ca acestea aveau agatatoare, am hotarat sa impodobim cu ele Copacelul de Pasti.
Ideea acestui copacel mi-a venit intr-o dimineata din saptamana mare in care V. imi spunea cu tristete ca bradutul ei de Craciun a plecat in Laponia la Mos Craciun si ca ea isi doreste sa se intoarca la ea bradutul si sa lumineze ca sa o bucure. Dupa ce am citit cu mare admiratie si minunatul articol al Cameliei, mi-am zis ca daca de Craciun avem un bradut pe care il impodobim cu atata drag, de ce sa nu avem de Paste un copacel pe care sa-l impodobim cu aceeasi bucurie si lumina. Nu am cuvinte sa descriu cat de mult s-a bucurat V. de aceasta idee.
Pentru vaza am ales sa folosesc o sticla de vin pe care am imbracat-o in intregime in fir de canepa. Am aplicat aracet mai intai pe partea superioara a sticeli si am inceput sa infasor de la gatul sticlei. In timp ce infasuram cu o mana, cu cealalta presam usor peste canepa infasurata pentru a obtine o lipire mai buna. Totul s-a lipit si infasurat destul de repede. La final, am legat o fundita de canepa la baza gatului sticlei.
Joaca cu oule mici din lemn
La inceputul articolului spuneam ca ne-am jucat cu aceste oua mici si tare dragalase, pe care V. le-a indragit mult mult de tot. Cum ne-am jucat vedeti mai jos:
- Siruri (patterns) din ousoare. Am folosit tavita pentru briose drept suport pentru aceasta activitate. In randul de sus, mama forma sirul (patterns), iar in randul urmator V. reconstituia sirul, respectand culorile ousoarelor. Ultimul rand era destinat pentru Violeta (o papusa in stil Waldorf, pe care V. o adora inca din prima clipa din care a primit-o, de altfel este si singura papusa pe care o accepta langa ea si o iubeste mult mult de tot), pe care V. o ajuta, tinand-o in brate, sa puna ousoarele in casuta lor astfel incat sa respect culorile sirului :).
- Transfer aleatoriu de ousoare cu ajutorul clestelui de bucatarie. Pentru ca V. adora acest cleste de bucatarie, am iniiat si o activitate spontana de transfer a ousoarelor cu ajutorul acestui cleste. V. a incercat sa umple toata tavita pentru briose cu ousoare, dar nu a reusit sa imparta proportional ousoarele. Concluzia ei: „Sunt prea putine oua, mama. Imi mai trebui.” :).
- Grupare pe culori si numarare. La final, V. a grupat ousoarele pe culori si impreuna am numarat cate ousoare avem pentru fiecare culoare, pe care le-a aranjat in „casute” din tavita pentru briose. Am scos cardurile noastre cu cifrele si V. a alocat cifra corepunzatoare fiecarei gramajoare de ousoare. Pentru casutele din tavita care nu aveau ousoare am pus cifra zero. La final, a fost invitata si Violeta pentru a invata numerel :). V. ii explica ce numar este si de ce l-a asezat in acea casuta.
Cosulet de Pasti – un alt decor
In momentul in care V. a vazut la Mega Image oua din polistiren si-a dorit foarte mult sa le ia acasa pentru a le vopsi asa cum a vopsit inimioarele (activitate descrisa aici). Evident ca m-am bucurat nespus de mult de aceasta dorinta a ei si in mintea mea „mesteream” deja un cosulet pentru ousoarele ce urmau a fi vopsite de micuta mea creatoare.
Iata cum ne-a iesit cosuletul-decor pentru sarbatoarea de Pasti:
Iata cum am realizat acest cosulet:
– V. a vopsit oule si iepurasul (pe care il aveam inca de anul trecut, dar nu l-am valorificat):
– Apoi, amandoua am realizat cosuletul din fir de canepa. Am dorit sa-i dam cosuletului nostru o forma mai putin adanca, asa ca am ales pentru suport o farfurie din bucatarie. Am imbracat farfuria intr-o punga alimentara si am sigilat bine punga. Am intors farfurie si V. a aplicat stratul de adeziv pe toata suprafata. Apoi, eu am infasurat in spirala firul de canepa, asa cum se vede in poza:
– Dupa ce am terminat de infasurat, am lasat la uscat peste noapte. Asa arata cand statea la uscat:
– A doua zi, am scos usor farfuria din punga si am decojit toata punga de pe cosuletul nostru de canepa. Iata cum arata cosuletul final:
Am aranjat in cosulet iarba decorativa pe care o aveam in casa, oule si iepurasul vopsite de V., doi fluturasi din cauciuc si o floricica din plastic (fluturasii si floricica luate din jucariile Victoriei). Toarta cosuletului de Pasti este una decorativa si realizata din sarma plusata, decorata cu o fundita mica rosie (mesterita dintr-o panglica gasita in casa).
Miracolul unui Ou
pentru ca lait-motivul ultimelor zile a fost Oul, am ales sa cercetam acest mic miracol si sa aprofunda cunostintele Victoriei in acest sens. Pentru a vedea cu exactitate ce este in interiorul unui ou, am pus impreuna la fiert un ou si apoi l-am decojit si am analizat „straturile” lui. De aceasta data, V. a fost mult mai atenta la toate hainutele oului. A vazut ca oul este protejat de o coaja tare, apoi are o „bluzita” subtire (membrana alba si foarte subtire, aflata sub coaja oului), urmata de albus si apoi galbenus.
Am spart si un ou crud sa vedem cum este comparativ cu cel fiert. V. este familiarizata cu ouale crude pentru ca asista si participa de multe ori la „batutul oualor”. Cu toate acestea, am dorit sa repetam „operatiunea” pentru a compara cu cel fiert.
Dupa ce am vazut din ce e format oul, am continuat joaca noastra prin a descoperi ce iese din ou. De aceasta data, am folosit setul de la Safari Ltd – Ciclul vietii la pui si o schema simpla pe aceeasi tema printata de aici.
Am potrivit figurinele noastre cu cele de pe schema si am vazut mai clara legatura reala dintre toate etapele de dezvoltare a unui pui.
Pentru a memora mai usor faptul ca gainusele au pene, am introdus in joaca noastra si cateva pene (dupa cum se poate vedea si in poza de mai sus): 3 pene decorative si 2 pene reale. Penele reale ne-au placut mai mult. Cu ele ne-am gadilit si chiar le-am folosit drept penita. Pentru cerneala am folosit ketchup si am incercat sa facem cateva mazgalituri pe carton alb.
Folosind figurinele de la Safari Ltd pentru Ciclul vietii la pui, a fost destul de usor sa ne imaginam si sa intelgem intregul proces. Am introdus in joaca cuvinte noi: cuib, closca, a cloci. V. a inteles rapid ca Gainusa-mama (Closca) se aseaza pe oua si le incalzeste cateva zile, iar apoi din ou ies puisori, care ciugulind coaja de ou si impingandu-se afara. Am vazut din carti si alte carduri ca puisorii pot fi de diferite culori (gri, maro, negri sau galbeni). Puisorii preferati ai Vicai raman cei de culoare galbena :). Am avut ocazia sa urmarim si gainusele unei vecine cum scurma si alearga prin iarba. V. a remarcat faptul ca si gainusele sunt de diferite culori :).
Tot la acest capitol Ciclul vietii la pui, am folosit cartea cu ferestre „La ferma”, editura Princhindel. Este o poveste simpla despre un puisor care tocmai a iesit din ou si s-a ratacit prin ferma cea mare. Puisorul incepe sa-si caute mama prin intreaga ferma, intrand in casutele celorlalte animalute de la ferma. Am folosit aceasta carte pentru ca in ea sunt prezentate prin poveste etapele principale din ciclul vietii unui pui: oul, puisorul si gaina mama. V. adora aceasta carte si se bucura de fiecare data cand repovestim cartea folosind figurinele de animalute. Este o carte potrivite si pentru lectia despre ferma. Urmarindu-l pe puisor cum incearca sa-si gaseasca casuta si mama, copii invata cu usurinta cum se numesc casutele animalelor de la ferma: cocina, staul, grajd, garaj, cotet.
Alte activitati cu tema Paste
In ultimele zile inainte de sarbatoarea de Pasti, am desfasurat si alte activitati educative pastrand tematica sarbatorilor de Pasti:
- Am „cusut” un ou, dezvoltand rabdarea, concentrarea, indemanarea si motricitatea fina. Sablonul l-am printat de pe acest site minunat.
- Am numarat in engleza cu ajutorul unor versuri foarte dragute Five little carots, pe care noi am dorit sa le cantam folosind melodia de la cantecelul Five little penguins. Pentru regie, am pregatit o gradina, 5 morcovei si un iepuras din carton, pe care le-am si laminat. Materialele necesare pentru regie le-am printat de aici.
- Am gasit cardurile perechi. Pentru acest joc am printat de aici carduri pe tema sarbartorilor de Pasti, pe care le-am decupat si laminat. Un joc ce dezvolta rabdarea si atentia copilasului.
- Am repetat numaratul in romana. Pentru aceasta activitate am printat de aici carduri pe care erau desenate oua colorate. In partea de jos a cardului sunt scrise trei raspunsuri, iar copilasul trebuie sa aleaga raspunsul corect la intrebarea „Cate oua sunt desenate pe card?”. Raspunsul corect trebuie prins cu clestisorul. Este un joc minunat care imbina dezvoltarea gandirii, motricitatii fine si a concentrarii.
- Am ajutat un iepuras sa gaseasca drumul pentru a ajunge la morcovel. Am tras drumul cu degetelul aratator (mai intai cu cel de la manuta stanga, apoi cu cel de la manuta dreapta), astfel am mai facut un pas spre intarirea muschilor degetelului aratator care este atat de solicitat in abilitatile de zilnice. Forma de joc pe care am folosit-o este una simpla si am printat-o de aici.
- Am repetat notiunile mare, mic, cel mai mare, cel mai mic, mijlociu. Pentru aceasta activitate am folosit doua tipuri de carduri: cardurile cu cosulet si cardurile cu puisor. le-am aranjat de la mic la mare si apoi de la mare la mic. Cardurile le-am printat de aici si aici.
- Am ras si ne-am distrat cu iepurasii de la Lotti Karotti. Un joc distractiv si pentru toata familia – mai multi iepurasi sunt in goana dupa un morcov urias. Iata si un mic video despre ce reprezinta acest joc (filmuletul este in germana, dar imaginile sunt destul de sugestive pentru a intelege cat de distractiv este):
https://www.youtube.com/watch?v=EDf_PrQT99Y
Noi nu am respectat instructiunile (jocul este pentru copilasi mai mari, peste 3 anisori), ne-am jucat in felul nostru. V. aranja toti iepurasi pe cararusa si invartea morcovul asteptand sa cada cate unul. Radea cu pofta cand se prabusea cate un iepuras (si eu mai dramatizam un pic caderea :)).
Noi am achizitionat acest joc de la Julia Toys, un magazin virtual cu jucarii second hand aduse din Austria. Am platit doar 39 lei pentru acest joc, pret in care sunt incluse si taxele de transport. In Romania, acest joc se gaseste la preturi mult prea mari. Pentru a va convinge, puteti vedea acest lucru aici si aici. Jocul pe care l-am achizitionat noi arata ca nou nout, singura dovada ca a mai fost folosit este lipsa sigiliului de pe cutie. Recomand cu caldura acest magazin virtual, unde veti gasi jocuri inedite care inca nu au ajuns in Romania. Deasemenea, pentru copilasi care invata germana la acest magazin gasiti multe resurse utile pentru aprofundarea acestei limbi.
Ghirlanda de Paste
Pe ultima suta de metri, am realizat inca un decor minunat de Paste. Din desenele Victoriei am decupat cateva oua pe care le-am lipit pe un fundal rosu. La final le-am laminat si le-am prins cu ajutorul scociului pe o sfoara din bumbac, creand astfel o mica ghirlanda de Pasti cu care am impodobit frigiderul nostru.
Tabloul cu puisori „asortat” cu ghirlanda este realizat anul trecut din dischete de bumbac. Despre cum am lucrat la acest tablouas puteti vedea aici.
Imi doresc din tot sufletul ca Victoria sa ramana cu amintiri frumoase peste ani atat despre joaca noastra cat si despre sarbatorile importante din viata noastra. Deocamdata, la varsta ei a fost greu sa-i explic ce inseamna cu adevarat sarbatoarea de Pasti, intrucat ea nu stie nici ce inseamna moartea. La acest capitol, sarbatoarea de Craciun a fost mult mai usoara pentru mine. Am putu sa-i explic pe intelesul ei ce inseamna Craciunul. Anul acesta, am ales sa ramanem la oua, culori, decoratiuni si multa joaca.
Hristos a Inviat!