Suntem in anotimpul concediilor. Multi parinti se gandesc cum sa organizeze pentru copiii lor un concediu cat mai interesant, sanatos si placut. Pentru inceput ar fi bine totusi sa intelegem de ce copilul nostru are nevoe de odihna.
In cazul copilului crescut intr-un oras mare, acesta trebuie sa se odihneasca de:
- socializare continua si intensiva atat la cresa, gradinita, cat si pe strada, in autobuz, metrou, etc; sistemul imuntar al copilului nu este pregatit pentru expunerea zilnica la comunicarea excesiva cu oamenii si la „intalnirea” cu mii de microbi.
- excesul de solutii, detergenti si sapunuri pentru igienizare folosite pe parcursul unei zile;
- apa clorata de la baita;
- „greutatea” aerului urban, nu mai zic de poluarea lui.
In plus, stiti cat de importanta este miscarea pentru o dezvoltare armonioasa a unui copil. Din pacate, in multe familii, miscarea, mai ales in cazul copiilor de la varsta de trei ani, a fost inlocuita cu televizorul si calculatorul (in cazul nostru, calculatorul este deschis numai la nevoie, iar la televizor am renuntat de mult). In acelasi timp, lipsa contactului cu mediul natural ii ofera copilului o informatie gresita despre mediul inconjurator.
Prin urmare, consider ca sunteti foarte norocosi daca aveti bunici la tara sau care au casa intr-un oras mic de provincie. Intrucat, o luna (sau poate chiar doua) petrecuta la tara sau la curte intr-un oras mic este un concediu potrivit pentru un copil, atat pentru restabilirea sistemului imunitar cat si pentru cunoasterea indeaproape a mediului natural (cum cresc legumele, fructele, contactul real cu animalele si pasarile domestice, observarea sau, in unele cazuri, participarea la diverse activitati rurale: cules fructe, strans zmeura, muls vaca, etc).
Beneficiile unui asemenea concediu:
- aer curat;
- socializare restransa;
- noroiul din curte mai „steril” (daca pot spune asa, comparativ cu cel din Bucuresti care este bogat in mii de microbi) si perfect pentru o distractie pe cinste :);
- carnita, legume si fructe proaspete si cu adevarat BIO :); daca nu le aveti chiar in curte, cu siguranta aveti vecini de incredere de la care puteti lua sau cumpara;
- statul afara nu mai este o restrictie de la ora la ora; copilul poate sa-si petreaca ziua intreaga afara, poate manca si, in cazul in care aveti conditii, chiar dormi afara;
- contactul cu natura este unul deosebit: la o vecina poate vedea cum se mulge vaca, la alta cum cresc boboceii, in gradina poate vedea cum cresc legumele; poate auzi „live” un bheeee!, muuuuu!, cucuriguuuuu!, mac-mac! etc;
- invata sa mearga pe drum hopuros; invata sa alerge descult prin gradina – un exercitiu foarte bun pentru evitarea platfusului si intarirea sistemului imunitar.
Din punctul meu de vedere, concediul la munte sau la mare nu poate fi considerat un concediu de odihna pentru copil, intrucat acesta ofera copilului un mediu asemanator cu cel de la care ar tebui sa se odihneasca: baita cu apa clorata, lengeria de pat tratata cu solutii puternice de igienizare (solutii chimice mai puternice decat detergentul de acasa – periculoase pentru copii cu dermatita atopica), turisti multi, toalete folosite de mii de oameni, serviciile de alimentatie publica (nu tocmai potrivite pentru un copil mic de 1-5 ani). Concediul petrecut intr-o statiune de pe litoral sau la munte este mai mult o relaxare pentru parinti, iar pentru ca acesta sa fie benefic si pentru copil (aerosoli, aer de munte), trebuie aleasa corect perioada de concediu. Perioada potrivita fiind acea mai putin aglomerata, si amplasata numai si numai dupa ce sistemul imunitar al copilului a fost intarit (dupa un concediu de la tara sau curte intr-un oras mic). Vizitarea altor tari, orase este un concediu educativ pentru copil si nicidecum unul de odihna.
Un concediu la bunici la tara sau la curte intr-un oras mic, necesita o buna pregatire si trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
- acces rapid la servicii medicale;
- in cazul copilului mic, atasat de parinti, prezenta unuia din parinti este obligatorie pentru evitarea traumelor psihice la copil;
- ajutarea copilului mic cu acomodarea in casa noua, cu persoanele noi. Nu uitati ca pentru un copil mic, bunicii pe care el nu i-a vazut niciodata (sau doar de cateva ori) sunt persoane straine pentru el! Iar dorinta de a petrece mai mult timp cu mama (in unele cazuri si cu tata), in asemenea conditii, este una fireasca. Daca parintele, de care este atasat emotional copilul, va petrece concediul de odihna impreuna cu copilul, oferindui dragostea si protectia de care are nevoie copilul, concediul de la tara va fi unul reusit pentru copil.
- gentuta cu medicamente permise copilului in caz de febra, raceala, etc, trebuie sa fie la indemana bunicii, insa folosirea medicamentelor sa fie realizata strict numai dupa discutiiile telefonice cu unul din parinti;
- legatura telefonica adecvata;
- conditii de igiena corespunzatoare;
- bunicul si bunica apti pentru supravegherea copilului pe toata perioada concediului de odihna a acestuia;
- distanta de la casa parinteasca pana la cea a bunicilor (unde isi petrece copilul concediul de odihna) trebuie sa fie una rezonabila, astfel incat, in caz de urgenta, parintele sa poata ajunge la copil in maxim 24 de ore.
In cazul nostru, noi practicam acest gen de concediu deja de doi anisori si tare mult mi-ar placea sa pastram aceasta traditie cel putin pana la varsta de sapte anisori ai Vicai. Inainte de a petrece timpul frumos la mare si munte impreuna cu taticul nostru, eu si Vica am plecat intr-un concediu de odihna de lunga durata intr-un mic si frumos oras de pe stanga Prutului. Aici, la parintii mei, profitam din plin de aer curat, de libertatea de a sta afara, de a ne juca in pamant fara stres si frica de microbi, de a alerga descult pe tarana puhava si calda. Despre adevarata viata de la tara Vica a aflat vizitand bunicii ei de pe tata, strabunicii de pe mama, precum si vecinii din apropierea casei parintilor mei. In urmatoarele postari va voi povesti despre aceasta experienta inedita, precum si despre activitatile noastre desfasurate in curtea parintilor mei.
Va dorim sa aveti o vacanta frumoasa, vesela si cel mai important benefica pentru sanatate!