Casa Fluturilor Tropicali, Bucuresti – experienta noastra

In postarea anterioara (aici) va povesteam despre dorinta mea de a ajunge cu Vica la expozitia temporara de Fluturi Tropicali (muzeul Antipa). Dorinta mea s-a indeplinit :).

Ajunse acolo am intrat curioase in sera amplasata in gradina muzeului si … upps! Nu se vedea nici un fluture zburand. Erau o caldura excesiva si cateva plante aranjate intr-un anume mod, simuland o mica insula tropicala si atat. OK! Ce fac acum? Tot drumul i-am vorbit Vicai despre fluturi si asta a fost singurul stimul pentru ea de a suporta un drum mai lung cu metroul. Am inceput sa ma uit sub frunze, buturugi si surpriza – erau acolo. Stateau ascunsi, probabil erau intr-o mica pauza de masa :).

In momentul in care au inceput sa zboare, Vica radia de fericire, admirand zborul lor dantelat. Fluturasii s-au dovedit a fi foarte prietenosi. Vica i-a indragit mult, dar cred ca si ei pe ea, pentru ca tot se asezau ba pe umarul ei, ba pe parul ei :). Fluturii zburau liber in aer, in jurul nostru, iar Vica a putut sa-i observe indeaproape, a putut cu usurinta sa interactioneze cu ei. M-am bucurat nespus de mult de aceasta sera, de aceasta cutie senzoriala uriasa (mai multe detalii despre o cutie senzoriala aici), pe care Vica a avut posibilitate sa o exploreze.

fluturi_tropicali

Culori, multe culori deosebite! Nu exista nuanta care sa nu se regaseasca pe aripile fluturilor exotici. Fluturele de azur a fost cel care a uimit-o cel mai mult pe Vica. Asezat pe o frunza, cu aripile inchise, parea a fi un fluture cu aripi de culoare aurie, insa in momentul in care si-a desfacut aripile – surpirza! Pe exterior, aripile aveau o nuanta superba de albastru.

fluturele_de_azur

Fluturele de azur (Morpho peleides) este cel mai mare din lume si care poate sa aiba o avengura a aripilor ce depaseste 30 de centimetri. In Casa Fluturilor din Bucuresti, expozitia temporara de fluturi, pot fi admirati si alti fluturi deosebiti si nemaintalniti in tara noastra, precum fluturele Monarh sau fluturele Atlas.

In cadrul expozitii se poate observa pe viu intreg ciclu de viata al fluturilor. In Casa Fluturilor este amenajat un „acvariu” (clocitor cu perete de sticla) in care sunt expuse pupe in diverse stadii de dezvoltare. Iar cu putin noroc, vizitatorii pot avea ocazia de a asista la un moment unic – la „nasterea” unui fluture.

Interesant este faptul ca fluturii au fost adusi in Bucuresti cu avionul sub forma de pupa din America de Sud, America Centrala, Asia si Africa. Amenajarea unei astfel de expozitii aparent pare simpla, desi procesul este unul complex si cu multe dificultati: clocitul fluturilor, mentinerea lor in viata, nutritia.

Ideea de a construi o casa a fluturilor nu este una noua. Prima casa de fluturi exotici a fost inaugurata in Anglia, la Dorset, in anul 1978. Dupa aceasta s-au construit multe astfel de case in SUA, Asia si Europa. Cele mai renumite sunt: Butterfly World din Florida (centru urias, construit in 2008), Changi Butterfly Garden din Singapore si Eden House din Anglia (fiinde cea mai mare casa de fluturi din lume).

Pana acum in Romania nu a functionat nici o casa de fluturi permanenta si nici temporara. Cea mai apropiata, de tara noastra, casa de fluturi permanenta era cea de la Viena (Schmetterlinghaus de renume mondială), iar una temporara putea fi vizitata la Budapesta (in Gradina Zoologica şi Botanica al Capitalei). De anul trecut s-a deschis si in Romania o casa de fluturi permanenta, in localitatea Praid, judetul Harghita. Inainte de aceasta, in anul 2011, a fost deschisa prima casa de fluturi temporara la Odorheiu Secuiesc. Anul acesta, Asociatia Geografice Vulticulus a deschis si in Bucuresti o astfel de casa – Casa fluturilor temporara, in cadrul muzeului Antipa.

Aceasta expozitie de fluturi exotici vii este una inedita si poate fi admirata in Bucuresti, la Muzeul Antipa, pana pe 31 iulie 2013. Pentru mine si Vica, Casa Fluturilor din Bucuresti a fost o experienta unica si de neuitat, desi fiecare dintre noi a trait-o in felul sau :).

(Vica – un an si zece luni)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.