Daca in unele case se strange deja bradutul si sarbatorilor de iarna sunt in trecut, in altele sarbatorilor abia au inceput :). Din a doua categoria fac parte credenciosii ortodocsi de rit vechi (rusii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabeniii si sarbii din Banat), pentru care ziua de 7 ianuarie este o zi magica – ziua Craciunului. Si in casuta noastra, ziua de 7 ianuarie este o zi deosebita, ziua Craciunului :).
In perioada sarbatorilor de iarna, bradutul este copacul cel mai adorat si admirat. In aceasta postare va prezentam cateva idei de realizare a bradutului de Craciun. Cu siguranta va vor prinde bine pentru anul viitor :).
- Bradut din mozaic clasic
Mozaicul este un joc minunat pentru dezvoltarea motoriei fine, dezvoltarea imaginatiei si a coordonarii ochi-mani. Cu ajutorul pionezelor de mozaic se pot face multe activitati: invatarea culorilor, sortarea dupa culori, activitati de numarare, activitati de continuare a sirului inceput, respectand idee de baza a sirului, etc. Pionezele mozaicului sunt de diferite marimi, astfel incat puteti alege mozaicul potrivit pentru varsta fiecarui copil. Cu toate acestea, va recomand sa supravegheati copii pe toata durata activitatilor ce au la baza piesele de mozaic.
Primul nostru desen de mozaic a fost un covoras colorat: piesele erau infipte aleatoriu in tablita mozaicului. „Construind” multe covorase V. a invatat sa lucreze cu mozaicul. Dupa covorase au urmat linii; mai intai linii de o singura culoare, apoi de mai multe culori. Conturul bradutului l-am construit impreuna, iar interiorul a fost umplut de ingerasul meu. Prin aceasta metoda am realizat multi braduti. De fiecare data bradutul nostru era diferit, dar la fel de frumos.
In ziua in care am pictat geamurile pentru sarbatorile de iarna, am hotarat ca pe usa de la balcon (care este din geam termopan) sa desenam un bradut mare, multa zapada si multi fulgi de nea. Asa am si facut. Conturul bradutului l-am desenat eu, iar scumpa mea fetita a continuat munca, colorand si impodobind bradutul dupa placul ei. Noua ne place mult ce a iesit. Am desenat cu creioane speciale pentru geam. Despre aceste creioane de geam, precum si despre importanta si avantajele scrisului si desenatului pe suprafete verticale am scris aici.
Din carton colorat am decupam un bradut. Pentru tulpina am folosit un tub de carton mic. Cu ajutorul unui cutit am taiat un pic pe lungime tubul de carton si am fixat in el bradutul. La final, cu acuarea alba V. a pictat cu degetelele zapada. Acesti braduti eu i-am folosit la Calendarul de Advent.
Plastilina (precum si lutul) este un material miraculos. Modelarea contribuie la dezvoltarea motoriei fine, a coordonarii ochi-mani, a gandirii spatiale, a creativitatii, a imaginatiei. Modelare, in sine, nu conteaza din ce material (lut, aluat sarat, plastilina) este un bun remediu pentru a transforma energia negativa a unui copil intr-un proces constructiv. As spune ca plastilina (sau pasta de modelat) este o jucarie ideala care imbina perfect dezvoltarea motorie fina cu dezvoltarea intelectuala.
Revenim la bradutul nostru :). Folosind plastilina, eu am modelat trei triunghiuri si am „construit” un bradut, iar V. a impodobit bradutul cu globulete de plastilina. Cadourile de sub bradut le-am facut impreuna.
In jurul varstei de un an si jumatate am inceput cu V. mici lectie de taiere cu foarfeca. Pentru unii poate parea o varsta prea frageda, insa curiozitatea ei pentru foarfeca era atat de mare incat nu am putut sa nu ii permit sa testeze acest obiect si miraculos. Usor usor, manutele ei au avansat si azi reuseste sa decupeze (deocamdata neorganizat) hartie colorata, carton colorat si fetru :). Cel mai bine se descurca cu decupare cartonului colorat. Asa ca folosind cartonul colorat, ii pregatesc multe fasii pentru decupare. La final, le adun si le pun cu grija in punguta pentru a le folosi la activitatile noastre de craft.
Pentru a realiza bradutul din mozaic de carton am desenat pe o coala de hartie A4 un bradut, am scos din punguta cartonul colorat deja decupat, am turnat aracetul intr-un recipietn mai mic si am invitat-o pe micuta mea la joc de creatie.
M-am bucurat mult ca V. a reusit sa respecte linia conturului, a adaugat detalii: cadourile sub brad si pamantul. Acest exercitiul dezvolta rabdarea, timpul de concentrare a micutului, atentia la detalii (ex. respectarea conturului), imaginatea si creativitatea.
Sistemul de construire a unui asemenea bradut l-am descris mai sus (Bradut din carton si tub de carton). L-am impodobit cu pom-pom-uri mici de culoare rosie, care pot fi gasite la Casa Retro (sau alt magazin de hobby). Inainte de a ansambla bradutul, V. a lipit pom-pom-uri pe ambele parti. Pentru lipire am folosit adeziv care are un capat asemanator unui creion pentru a aplica mai usor lipiciul pe pom-pom.
- Bradut si omulet de zapada din Pufuletii PlayMais
PlayMais, realizati din porumb, sunt pufuleti de modelat si construit. Avand o textura moale, exact ca pufuletii de porumb pentru consum, li se pot da diverse forme prin taiere, rupere, apasare sau rulare intre palme. Apasand usor pufuletii modelatori pe un buretel umed (inclus in pachetul pufuletilor), acestia se unesc cu usurinta. Am achizitionat acesti pufuleti de la un targ pentru copii, pe cand V. avea varsta de un an. La acea vreme nu i-au placut. Plastilina era pe primul loc. Acum le-am scos de la naftalina si au avut succes :).
Pentru a realizare un bradut, V a lipit haotic, in inaltime, mai multi pufuletii colorati. Omuletul de zapada este o creatie comuna :). Desi ne-am distrat minunat cu acesti pufuleti, totusi, in cazul V., plastilina si lutul raman cele mai iubite materiale pentru modelat :). In cazul in care va feriti de plastilina pentru ca aceasta se lipeste peste tot (perete, mobilier, podea, haine) si lasa pete grase si greu de indepartat, atunci va recomand acesti pufuleti PlayMais, care se aduna usor (bucatelele mici se pot cu usurinta strange cu aspiratorul), nu sunt lipiciosi, sunt non-toxici, nu lasa pete si nu se lipesc de haine.
La multi ani veseli, creativi si constructivi!
( V. – 2 ani si 4 luni)