Baloane Colorate – spectacol pentru copii la Teatrul Ion Creanga, Bucuresti

In ziua a patra de Advent, micuta mea a fost invitata la o poveste a culorilor – o poveste magica, numita Baloane Colorate.

1008082_1

sursa poza: Teatrul Ion Creanga

Baloane Colorate este un spectacol care se adreseaza celor mai mici spectatori, copiilor de la 1 la 3 ani. Este o poveste frumoasa si vesela a culorilor, care ii ajuta pe cei mici sa descopere mediul inconjurator. Este o poveste simpla, cu trei personaje zglobii: Clovnul Rosu, Clovnul Verde si Clovnul Albastru, pe care Vica le-a denumite zane (respectiv: zana Albastra, zana Rosie si zana Verde) :).

Clovnii interactioneaza cu copii si ii ajuta sa cunoasca ce inseamna teatru, sa inteleaga povestea culorilor. Este o poveste magica care ii invata pe cei mici culorile de baza si cum pot fi acestea combinate pentru a obtine o alta culoare (rosu + galben = portocaliu), cum poate apa sa devina albastra, rosie si apoi verde, cum isi poate schimba lumina culoarea (exista un moment in care celor mici li se arata un reflector si li se explica practic cum se schimba lumina daca ii pui un filtru rosu sau albastru).

Spectacolul este construit in forma unui joc – un joc al primelor descoperiri, al primelor cuvinte. Durata spectacolului este de 30 de minute, timp in care cei mici sunt fascinati de culori si muzica. Spre mirarea mea, toti sunt foarte concentrati la ceea ce se intampla in poveste. Spectacolul incepe cu lumina aprinsa, pentru ca cei mici sa nu se sperie de un intuneric brusc. Treptat, intensitatea luminei se diminueaza si dupa 5 minute lumina este stinsa (dupa cinci minute, micii spectatori sunt captivati de spectacol si nu isi mai dau seama ca lumina s-a stins). Spectacolul se joaca la nivelul celor mici. Nu exista notiuni de scena si sala. Atat actorii, cat si micii spectatori, insotiti de parinti, se afla, in timpul spectacolului, pe scena propriu zisa. Cei mici sunt asezati pe pernute (cu parintii langa ei), intr-un semicerc in jurul actorilor. Atmosfera este una prietenoasa, iar muzica spectatolului vesela.

La sfarsitul spectatoculului, cei mici sunt invitati de actori sa se joace cu baloanele colorate, cu frunzele artificiale (simbolul culorii verzi), sa faca baloane colorate de sapun cu ajutorul actorilor, sa picteze si sa combine culorile cu ajutorul unei pensule uriase pe un panou urias (activitatea care le place cel mai mult!!!).

baloane colorate

Spectacolul face parte din programul „Educatia Timpurie. Teatru pentru copii 0 – 3 ani”, program ce exista in Europa de foarte mult timp.

Va recomand din tot sufletul acest spectacol minunat, care i-a placut atat de mult micutei mele incat ea nu mai vroia sa mai plece de la teatru :). A fost o experienta frumoasa pentru amandoua, pe care nu o vom uita niciodata.

baloane-colorate

sursa poza: Teatrul Ion Creanga

In incheieri, vreau sa va prezint cateva informatii relevante despre acest spectacol, precum si despre programul din care acesta face parte (sursa informatii: Teatrul Ion Creanga):

In anul 2006, spectacolul a participat la Festivalul International de Teatru si Cultura pentru copilaria timpurie, Vision di Futuro, Visioni di Teatro, din Italia (Bologna) si, in 2009, la Festivalul International al Dunarii, desfasurat in Japonia (in orasele: Kanagawa, nagano, Shizuoka, Niigata si Tokyo). Baloane Colorate reprezinta un proiect al cursului „teatru pentru copii si tineret”, din cadrul masterului de regie de teatru, de la Universitatea de Arte Teatrale si Cinematografiice Ion Luca Caragiale din bucuresti, al actritei Anca Sigartau, aceasta avandu-l ca indrumator pe prof. univ. dr. Cornel Todea, initiatorul Programului „Educatia Timpurie. Teatru pentru copii 0 – 3 ani” (lansat in anul 2005 de catre teatrul Ion Creanga in parteneriat cu Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala Step by Step si Farmaciile Help Net).

Spectacolele din cadrul acestui program promoveaza importanta educatiei si a experientelor pozitive in primii trei ani de viata. Acestea au ca scop educarea parintilor cu privire la psihologia copilului, atentionand faptul ca baza viitorului caracter se creeaza inca din primii ani de viata.

Din anul 2009, în cadrul acestui program, sunt produse si spectacole pentru copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani.

Spectacolele dedicate copiilor de 0-6 ani sunt:
Baloane Colorate, Greierele si furnica, Cucu Bau cu Ham si Miau, LaLaLaDodo, Rotocol, Seminte-Semi, Alb si Negru, Dulapul cu vise, Povestea spicului de grâu, În parc, Miraj într-un OU.

 Voua va place la teatru?

(2 ani si 3 luni)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.