De cateva zile, V. este ocupata cu mini Quiet book-ul, pe care l-a primit cadou de Craciun. Stiu ca ii este dor de bradutul nostru de Craciun, imi tot spune acest lucru de ceva timp. Probabil ca tocmai acest fapt a determinat-o sa fie atat de interesata, acum, de aceasta mica carticica, realizata de mine manual.
Acest interes al ingerasului meu pentru mini quiet book-ul nostru, m-a determinat sa scriu azi aceasta postare, dorind astfel sa fac cat mai cunoscute aceste carticele ti jucarii, care pot fi luate in calatorii, sali de asteptare, etc fara sa ocupe prea mult spatiu in geanta mamei.
Quiet book (sau bussy book cum i se mai spune in alte tari) este defapt o carticica, realizata manual din materiale moi, cu diverse activitati interactive (de logica, de matematica, de invatare a culorilor, de potrivire, de dezvoltare a motricitatii fine, etc) pentru prescolari de diferite varste.
Asadar…. de mult timp, am admirat si studiat pe internet quiet book-urile facute de mamici din strainatate. M-a impresionat enorm de mult munca acestei mamici din America, pe blogul careia se pot gasi multe schite/sabloane potrivite pentru realizarea unui quiet book.
Dupa ce am tot admirat si m-am minunat, am prins curaj si m-am apucat de treaba. Curajul meu a venit dupa ce am citit postarea Irinei despre primul lor quiet book, realizat cu multa dragoste drept cadou pentru prima aniversarea a fetitei ei.
Dupa parerea mea, o asemenea carticica este un dar minunat pe care il poate face o mama pentru puiutul sau. Quiet book-ul Irinei are 10 pagini si contine activitati deosebite, bazate pe exersarea gandirii logice si a motricitatii fine. Eu am optat numai pentru 2 pagini, nu mi-am permis mai multe, pentru ca stiam ca va fi un proiect de durata, care va trebui facut doar in pauzele de somn a fetitei mele (doar urma sa fie un cadou special de la mami!). Nici momentul in care m-am hotarat sa incep acest proiect nu era unul chiar potrivit, pentru ca mai aveam putine zile pana la Craciun. In plus, pana acum, nu am cochetat cu cusutul de o asemenea amploare. Defapt, am mai avut o incercare – realizarea unei gentute din blugi pentru V., dar despre acest mini proiect intr-o alta postare.
Pentru mini quiet book-ul nostru am ales un subiect simplu, specific sarbatorii de Craciun – impodobirea bradutului. Mini carticica noastra este confectionata din fetru si are banda cu velcro (arici). Toate elementele sunt cusute manual, chiar si cele mari (nu am masina de cusut pentru ca niciodata nu am fost pasionata de cusut). Tipul de cusatura stiu ca se numeste „Blanket stitch” in engleza (nu stiu cum se poate traduce in romana). Globurile din fetru cu care este impodobit bradutul „sunt asezate” intr-un dulapior special. Sistemul de prindere a globurilor (atat pe bradut, cat si pe raft in dulapior) este tip arici (velcro), care Vicai ii place. Pentru a da volum bradutului nostru, l-am umplut cu putina vatelina (la fel si globurile). Coperta este „intarita” cu material tip sac, recicalt de la o punguta realizata din textile. Dimensiunile mini quiet-book-ului nostru sunt 26 cm / 15 cm , iar diametrul globurilor – 4 cm.
La final, pot spune ca sunt multumita cum arata mini carticica noastra si sunt chiar fericita sa o vad pe V. cum pune globurile pe bradut, apoi le aranjeaza in dulap. Activitatea e foarte simpla (axata pe dezvoltarea motricitatii fine), dar V e foarte concentrata in timp ce munceste. Folosind aceasta carticica, am facut si activitati de numarare si de repetare a culorilor.
Din pacate, in Romania, aceste carticele sunt mai putin cunoscute. Daca sunteti interesati sa aveti o asemenea carticica pentru micutii vostrii, dar nu aveti curaj (asa cum nu am avut eu la inceput), va recomand, cu mare drag, carticelele realizate manual de Irina. Aceste carticelele au cate 6 pagini de activitati foarte interesante si perfecte pentru micutii cu varste cuprinse intre 18 – 36 luni.
Va multumesc pentru vizita si va mai astept cu mare drag!
Mult spor in toate!
Felicitari! Imi place mult bradutul vostru portabil.
Ma bucur enorm ca v-am fost inspiratie si motivatie!
Acum ca ai vazut ce atractie poate fi pentru un copilas, sper ca ai prins curaj sa faci si alte jucarii din fetru.
Multumesc din tot sufletul! Ai dreptate, acum, dupa prima incercare, a aparut un entuziasm de neoprit pentru crearea unor noi jucarii din fetru (si din textile, in general). In plus, am multe idei, doar ca timpul nu tine deloc cu mine :(.
Si mie imi place mult si ce a facut Svetlana si ce am vazut la Irina. Super tare! Bravo mamicilor!!! O sa fac si eu pentru baietelul meu care abia are 9 luni, dar, credca pot sa ma apuc de cautat materiale 🙂
Buna, draga mea Viorica! Ma bucur mult ca ne-ai vizitat! Iti multumesc din suflet pentru aprecieri! Sa-ti traiasca baietelul! Sper sa-l si vedem in curand! Cat despre materiale, se gasesc usor si nu sunt costisitoare. Daca ai prins si tu curaj, ai putea sa incepi de pe acum :). Te imbratisez cu drag si te mai astept in casuta noastra virtuala (si nu numai :))!
Bravo! O idee f interesanta si o jucarie minunata pentru cei mici. Mult spor la crearea altor jucarii de acest fel 🙂
Multumesc mult! Spor am, timp nu prea :(. Te imbratisam cu drag si dor, Nana!
Felicitari! Carticica e foarte frumoasa, si mie imi fac cu ochiul astfel de proiecte, dar timpul nu ma ajuta deloc 🙂
Multumesc frumos! Toate proiectele tale sunt foarte interesante si minunate, iar pregatirea lor necesita foarte foarte mult timp. Eu de multe ori ma intreb cum reusesti sa faci asa de multe lucruri frumoase pentru copii!