Vara trecuta, in timpul concediului nostru petrecut la bunicii materni (cand V. avea 1 anisor si 10 -11 luni), V. s-a intalnit pentru prima data cu melcisorii. Pe straduta, erau multi melcisori care au adus Vicai multa bucurie si o experienta inedita.
V. a vazut cat de incet se deplaseaza melcul si cum lasa in urma sa o dara argintie, cum isi scoate melcul cornitele din cochilie si cum se ascunde repede in cochilie cand simte o primejdie.
A fost un moment potrivit de a vorbi cu V. despre casuta melcului si de a introduce in vocabularul micutei mele un nou cuvintel – cochilie. Am invatat si cantat faimosul cantece „Melc, melc, codobelc…„. Impreuna am filmat si facut poze melcisorilor in miscare :).
Deasemenea, V. a observat ca in zilele cu mult soare, in iarba stau cochiliile nemiscate, iar in zilele ploioase, din acele cochilii ies curajosi micii melcisori. De aceasta data, i-am povestit Victoriei despre mediul in care traiesc melcisorii – le place umbra, umezeala, ploita si le este frica de soare pentru ca le poate usca pielea. Reactia V. a fost de a aduna melcisorii aflati la soare si de a le duce la umbra. Initial, lua cate un melcusor, apoi a inceput sa adune mai multi melci in caus, la final, a constatat ca mai usor ar fi sa „culeaga” melcisorii intr-un pahar si apoi sa-i rastoarne pe toti la umbra.
Interesanta (si de folos pt mami) a fost si o alta remarca a Vicai, referitor la melci: exista melcisori mari si mici, exact ca si omuletii. Am vorbit despre notiunile mare, mic si mijlociu si am aranjat melcii dupa marime (de la mare la mic si apoi de la mic la mare).
O noua intalnire cu melcisorii
In aceasta primavara, in zilele innourate si ploioase, in timpul plimbarilor prin parcul nostru din Bucuresti, V. a avut parte de o noua intalnire cu melcisorii. De aceasta data, am intalnit trei melci foarte dragalasi si mult mai mari decat cei pe care i-am cunoscut vara trecuta. Cu mare bucurie am admirat si am analizat melcisorii intalniti. Stiind pasiunea V. pentru aceste creaturi delicate, m-am gandit sa dezvoltam un pic acest subiect pentru a intari si chiar aprofunda cunostintele Vicai in acest domeniu. Asa si am facut, iar despre cum ne-am jucat noi anul acesta, invatand despre melci puteti citi aici.
Pingback: Melcusorul Winnie, cel grabit! | Agenda Mamei