Anul acesta, am vazut pe multe bloguri de mamici o idee interesanta pentru Calendarul Advent: lipirea in fiecare zi a cate un pom-pom pe barba lui Mos Craciun (in total 24 de pom-pomuri albe). Noi insa am folosit aceasta idee drept joc de iarna.
Mai intai, am micsorat numarul „pufurilor” din barba lui Mos Craciun. Apoi, am printat imaginea pe un carton alb si „laminat-o” cu scoci pentru ai oferi rezistenta. Am reconstituit barba lui mos Craciun lipind pe plansa bilute albe din plastilina. A fost o ocazie buna pentr a exersa modelarea bilutelor din plastilina prin doua metode: intre masa si palma si a doua intre palme. Intrucat plansa de lucru era laminata, dupa terminarea activitatii am sters-o cu un servetel umed, apoi cu unul uscat si acum e gata pentru o noua folosire.
Daca v-a placut jocul nostru cu plastilina, puteti descarca plansa noastra aici.
P.S. Plastilina (precum si lutul si alte paste de modelat) este un material miraculos. Modelarea contribuie la dezvoltarea motoriei fine, a coordonarii ochi-mani, a gandirii spatiale, a creativitatii, a imaginatiei. Modelare, in sine, nu conteaza din ce material (lut, aluat sarat, plastilina) este un bun remediu pentru a transforma energia negativa a unui copil intr-un proces constructiv. As spune ca plastilina (sau orice alta pasta de modelat) este o jucarie ideala care imbina perfect dezvoltarea motorie fina cu dezvoltarea intelectuala.
(V – 2 ani si 4 luni)
Fiica mea are 2 ani, si nu stiu de ce pana acum, mi s-a parut prea devreme sa o las sa se joace cu plastelina…. mare prostie din partea mea. Poti sa-mi recomanzi ceva marca de plastelina sau pasta de modelat? Multumesc mult pentru ca ne impartasesti si noua din activitatile voastre!
Buna Valeria! Scuze ca iti raspund cu intarziere. Dupa ce ne-am jucat cu mai multe feluri de plastilina / pasta de modelat, am ramas la pasta de modelat Play Doh. Aceasta pasta este foarte fina si moale. Se lucreaza usor cu ea. Nu trebuie incalzita in manuta precum plastilina traditionala. Insa, se usuca foarte repede si mami trebuie sa fie mereu atenta sa nu uite sa inchida toate borcanasele cu pasta dupa ce ingerasul ei termina de mesterit. Tocmai pentru faptul ca se usuca foarte repede se poate si curata usor de pe haine, podea si suprafa de lucru. De pe podea si suprafata de lucru se aspira usor cu aspiratorul, iar de pe haine se spala cu usurinta la robinet, frecand usor locul patat. Este important ca fetita ta sa fie supravegheata de un adult in timp ce se joaca cu platilina sau orice alta pasta de modelat, intrucat copii sunt imprevizibil si e bine sa fii pregatita pentru orice situatie. Eu cred ca o joaca de 7-10 minutele de modelaj pe zi e bine venita si pentru mama si pentru copilas, ambii se relaxeaza in felul sau si in acelasi timp petrec cateva minutele de joaca doar a lor. La varsta de 2 anisori, copilasii au o putere de concentrare mai mica si se plictisesc repede de o activitate. Iti recomand din tot sufletul, ca tu si fetita ta, sa incepeti sa va jucati cu plastilina/pasta de modelat. Mai intai sa o inveti cum se rupe, apoi cum se intinde pe o hartie, apoi cum se fac bastonase, mai tarziu bilute si usor usor veti reusi sa creati si mici figurine: ex. lipind biluta de bastonas si turtind-o un pic veti obtine o ciupercuta :). Va doresc spor la joaca si cu mare drag te astept sa povestesti cum a fost prima intalnire cu plastilina.
La 2 ani am avut prima incercare de joaca cu PlayDoh. Atata s-a strambat cand i-a simtit textura si asa departe a aruncat-o pe jos, ca am renuntat…o vreme. Cam la o luna, profitand de pasiunea lui maxima pentru litere si numere, m-am apucat sa ma joc eu cu ea…sa-i fac litere si numere colorate, pe care le lipeam pe masuta… La vreo doua zile a vrut si el sa tine in mana, apoi a inceput -usor-usor- sa framante, sa faca bastonase, apoi sa faca bilute imperfecte:). Iar acum- la 2 ani si-o luna- are momente din zi cand cere singur sa „modeam cu patilina” si-mi place de el de mor, caci e asa de concentrat la ce face si atat de incantat cand iese ceva din mainile lui:))
Ma bucur mult ca ai reusit, printr-un mod atat de frumos, sa-l faci sa-i placa sa modeleze. E un lucru minunat ce ai reusit! La noi a fost mult mai simplu si chiar am si avansat trecand usor usor si la lut :). Ai dreptate, sunt asa de concentrati la tot ce fac si asa de interesanti :). Sa-i admiri cum lucreaza si cu cata pasiune fac lucrurile este o placere de nedescris! Sa aveti spor la modelat! Va multumim mult ca ne-ati vizitat!
Pingback: Spaghete colorate si salata din plastilina | Agenda Mamei
Eu recomand si plastilina facuta in casa, sunt o gramada de retete pe net si se face super usor. Apa, faina, sare, otet, si eventual cativa stropi de uleiuri aromatice, plus coloranți alimentari dupa plac. Fetita mea se joaca de la 1 an jumate cu plastilina si ii place f mult.
Draga, Madi, iti multumesc pentru vizita! Recomandarea ta este minunata! Si eu ii faceam fetitei mele la 1 an aluat sarat (fara coloranti) si ea se juca cu el cu mare placere. Pentru ca nu am gasit coloranti care sa nu coloreze manutele in timpul jocului, am refuzat sa adaug coloranti. Daca tu ai gasit coloranti de o calitate mai buna, te rog, sa lasi un link sau o denumire. Ar fi o recomandare perfecta pentru multe mamici interesate. Nici la otet nu am apelat, pentru ca mirosul de otet (indiferent cat de fin nu ar fi) ii provoaca o stare de rau fetitei mele. Reteta pe care o foloseam si o folosesc este si mai simpla: sare si faina, 1:1 si apa atat cat trebuie pentru a crea textura necesara. Cretiile care ii plac fetitei mele se pot coace in cuptor si apoi ea le picteaza dupa plac. Cu unele se joaca, altele raman ca amintire. Daca nu coacem nimic, tot aluatul il adunam si il punem in frigider si il putem folosi si a doua zi. Acum de cand a inceput sa fie tot mai interesata de bucatarit, aluatul sarat iarasi a revenit in top, iar plastilina e data uitarii un pic :).