Fluturasul colorat

Fluturasii fal-fal acolo, fal-fal aici… Dupa parerea mea, fluturele este cea mai frumoasa, misterioasa si gingasa insecta. Diversele modele formate pe aripile colorate si zborul lor extravagant si gratios au facut ca observarea fluturilor sa devina un hobby popular.

Acest fluturas gigant cu aripioare viu colorate este o noua opera de arta a Vicai. Aceasta creatie s-a nascut din ideea ca libertatea oferita unui copil in procesul de pictura este foarte importanta. Tablourile in care totul este gandit de un adult: ce va reprezenta amprenta manutei, ce vom desena din amprenta piciorusului, sunt interesante pentru un copil. El participa activ si urmareste cu curiozitate tot procesul. Acesta este un mod ghidat prin care copilul cunoaste mediul, dezvolta limbajul, gandirea, crativitatea. Insa, este necesar sa-i oferim copilului si posibilitatea de a se manifesta singur in pictura: de a alege singur culorile, de a incepe sa deseneze pe hartie din ce colt doreste, de a amesteca culorile cum doreste, de a desena cu ce doreste – manuta, degetelele, pensula, de a desena ce doreste – puncte, linii, spirale. In asa mod stimulam increderea in sine, libertatea in gandire si alegere, curajul de a face si de a reusi ceva singur, independenta.

Pana la varsta de 2 ani si jumatate, copilul va desena doar mazgalituri fara forme si sens, fiind interesat doar de procesul in sine nu si de rezultat. Pentru a da forma si sens mazgaliturilor realizate de Vica, am hotarat sa decupez din hartie pentru desen format A3 un fluturas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I-am dat o nuanta usoara de roz si i-am colorat antenutele.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Impreuna cu Vica am desenat ochisorii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apoi, i-am aranjat pe raftul tablei de desen acuarelele si i-am oferit libertatea de a crea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pe tot parcursul procesului, desi am stat langa ea, nu i-am dat nici o indicatie, doar am urmarit-o si am acceptat tot ce facea. Pe fatuca ei se putea citi cu usurinta fericirea si mandria de a face ceva singura (sinte! – cum spune ea). Lua cu degetelele acuarela si cu bucurie imi arata si numea culoarea pe care a ales-o. La final, am admirat impreuna fluturasul gigant, am repetat culorile pe care ea le-a folosit, am vorbit despre fluturasi si am inceput sa invatam o poezie noua – „Fluturasii”, de Grigore Vieru.

Fluturasii numarau
Cate flori pe vai erau.
Fal-fal acolo, fal-fal ici,
Unu, doi, trei, patru, cinci!

Sase, sapte, opt si noua,
Vine seara cea cu roua.
Cum sa le numeri pe toate?
Nici albina nu le poate!

Se poate decupa din hartie orice forma doriti – o cana, o vaza, un elefant. Totul depinde de imaginatia voastra. Important este ca acea forma sa-i fie familiara copilului si el sa primeasca satisfactie de la procesul in sine. Daca copilul ezita sa inceapa, puteti sa-i aratati mai intai cum desenati dumneavoastra cu degetelele. E posibil ca, dorind sa va copieze, copilul va incepe propria creatie. In cazul in care copilul refuza sa deseneze singur, nu-l fortati. Incercati in alta zi sa-i aratati din nou cu rabdare si cu aceeasi pasiune cum desenati dumneavoastra cu degetelele. Nu va grabiti, invatati-va sa asteptati si veti vedea ca in cele din urma copilul vostru va incepe sa picteze.

(un an si sapte luni)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.