Fiecarui copil ii place joaca in nisip. Va invit sa variam distractia celor mici, propunandu-le sa deseneze in faina sau sare, materiale naturale, accesibile, ieftine, utile si prezente in fiecare familie.
Aceasta activitate nu are limita de varsta. Tehnica de desen este una simpla – desenam cu degetelele in faina/sare (stimuland dezvoltarea senzoriala), iar pentru a corecta sau sterge desenul nivelam cu mana sau un burete de vase. Aceasta tehnica permite a desena cu ambele mani, sporind, astfel, dezvoltarea ambelor emisfere ale creerului.
Pentru a desfasura aceasta activitate aveti nevoie de o tavita (e poate utiliza tava de la cuptor sau o tava de plastic de marimea celei de cuptor), faina sau sare (in jur de 400 – 500 grame) si un burete de vase (acesta nu este obligatoriu, este la alegerea dvs.). In cazul nostru, noi am folosit faina intrucat in acea zi sarea era pe terminate.
Acum dati start imaginatiei. Pentru inceput este bine sa-i aratati copilului cum desenati dvs si in acelasi timp sa-i vorbiti despre materialul folosit. Exemplu: daca ati ales faina, povestitii ce facem cu ea in bucatarie; daca copilul e maricel puteti sa-i povestiti si cum se produce faina.
Vica a fost foarte entuziasmata de noua ei experienta. A intrat rapid in rolul de pictorita.
Joaca cu un material granular (nisip, sare, zahar, crupe) sau pulbere (faina) calmeaza copilul. Acesta se elibereaza de stres si inhibitie, isi descarca energia negativa si o canalizeaza intr-o directie mai buna.
In timpul procesului de desen copilul simte bucuria creearii si implinirii. Prin desen se dezvolta gandirea, imaginatia, creativitatea, miscarile de coordonare si se imbunatateste memoria copilului.
Desenand cu degetelele in material granular sau pulbere se dezvolta motricitatea fina care are legatura directa cu aria responsabila de vorbire (pronuntie si limbaj). Folosirea materialelor naturale in activitatile de joaca, desen ajuta copilul sa descopera lumea inconjuratoare, largindu-i in asa mod orizontul cunoasterii.
Dupa ceva timp de arta, Vica a hotarat sa simuleze joaca in nisip. Bineinteles ca nu am putut sa-i aduc ustensilele pe care le foloseste la nisipar, asa ca joaca ei s-a rezumat la o lingura de lemn si un pahar de plastic. Desi a avut putine instrumente, totusi s-a distrat de minune!
Daca ati ales faina ca material de joaca, atunci e bine sa desfasurati aceasta activitate la bucatarie. Daca insa nu aveti suficient spatiul la bucatarie, atunci e bine sa asterneti pe jos o folie de politilen pentru a evita intrarea fainei in spatiile mici din parchet.
Va recomand, totusi, sarea ca material de joaca intrucat aceasta are un efect terapeutic si de dezinfectare, prin inhalarea vaporilor de sare in timpul desenarii sunt prevenite bolile precum bronsita, astm bronsic, sinuzita, infectii respiratorii si hipotiroidie.
La urmatorul nostru desen, vom folosi cu siguranta sarea. Dezavantajul, in cazul fainei, este acela ca aceasta se raspandeste cu usurinta in aer si poate patrunde in caile respiratorii ale copilului.
Creati si inventati cu si pentru copii!
Pe curand!