Cuscus, fasole, orez si alte materiale senzoriale

V. adora sa scufunde manutele intr-un mic bazin cu multe boabe, graunte si paste mici. O joaca frumoasa, care reprezinta, de altfel, o modalitate extraordinara pentru a face masaj fin degetelelor si de a dezvolta dexteritatea lor. O asemenea joaca este des prezenta in casuta noastra si aduce multa bucurie micului meu ingeras.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru continutul bazinului folosesc cerealele, boabele de fasole, pastele prezente in casa. Prin acesta joaca, invatam cum arata, cum se numesc acestea si nu numai. Folosirea materialelor naturale in activitatile de joaca ajuta copilul sa descopera lumea inconjuratoare, largindu-i in asa mod orizontul cunoasterii.

Joaca cu un material granular (boabe, graunte, sare, inclusiv nisip, etc.) calmeaza copilul. Acesta se elibereaza de stres si inhibitie, isi descarca energia negativa si o canalizeaza intr-o directie mai buna. In plus o asemenea joaca este si o experienta senzoriala deosebita.

Hrisca a fost „materialul” cu care am inceput joaca noastra de acest gen. Despre joaca cu hrisca am scris aici.

Cuscusul este unul dintre cele mai indragite materiale. V. a descoperit acest fantastic material la varsta de 1 an si 8 luni si i-a placut mult mult de tot sa-si plimbe degetelele prin el.

I-a placut sa caute in cuscus diverse gazute cu cheita, pe care apoi sa le prinda prin casa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A fost bucuroasa sa gaseasca literele in micul bazin umplut cu cuscus. Fiecare litera pe care o gasea o repetam si V. o stergea bine bine de tot de „praful” de cuscus… A fost un excelent mod de a-si trece degetelele peste multe litere majuscule (pe care le stia de la varsta de un an si doua luni), de a memora forma lor (exercitiul ce o va ajuta in activitatea de scriere).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A fost incantata si de activitatea de transfer boabe, cu ajutorul palniei, intr-un recipient cu deschidere mai ingusta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ca o gospodina in devenire, a pregatit multe mancaruri delicioase din cuscus si litere (mancare condimentata cu multa stiinta :)).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A facut „baie” in cuscus si la picioruse 🙂 – un exercitiul excelent si de mare ajutor pentru talpa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boabele de fasole ne-au ajutat sa initiem alte jocuri frumoase. V. s-a jucat cu boabe de fasole de marimi si culori diferite. A fost o experienta buna pentru ea. I-a placut mult sa caute boabe de fasole uriase de culoare neagra in micul bazin plin cu boabe de fasole mici si albe.

I-a placut sa amestece bobele de fasole cu cuscus, orez, hrisca si cateva paste si sa faca „gradina” ei in care sa lucreze :). Munca ei din gradina s-a rezumat la activitati de transfer boabe in alte recipiente si plantat floricele din plastic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasiunea pentru joaca cu sare este una recenta, care s-a instalat la varsta de 2 ani si 6 luni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru a da culoare activitatilor in cadrul carora folosim sare, am colorat sarea cu culori fingerpaint (non-toxice). V. adora sa-si plimbe degetelele prin sarea fina, adora sa adune sare in pumnisori si apoi sa-i dea drumul de la inaltime.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu lipseste nici activitatea de transfer, pe care V. a indragit-o atat de mult.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boabele de cafea, nautul, lintea, porumbul si multe multe altele sunt pe lista de a fi incercate.

ATENTIE! Supravegherea copilului de catre un adult este obligatorie pe tot parcursul activitatii. Acest lucru este necesar atat pentru siguranta copilului (exista riscul sa inghita obiecte mici, folosite pentru joaca senzoriala, in cazul copiilor care inca incearca sa guste totul), cat si pentru a-l ajuta si incuraja in explorarea necunoscutului.

Va dorim mult mult spor la joaca si noi descoperiri!

 

2 păreri la “Cuscus, fasole, orez si alte materiale senzoriale

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.