Cosulet senzorial – colt al naturii

sensory bin

Cand era mai mica, in jurul varstei 12 – 18 luni, Vica adora un asemenea cosulet umplut de fiecare data diferit, dar mereu cu ceva elemente din natura. Cu ajutorul cosuletului, Vica a invatat multe despre natura. Dupa ce studia bine ce este in cosulet, mergeam afara si le analizam asa cum se gasesc ele in mediu (frunzulite, pietricele, floricele, etc). Ne placea mult sa le identificam si sa le cautam impreuna.

Recent am repetat aceasta activitate. I-am creat iarasi un mic colt natural.  Dupa cum se poate vedea si in imagine, pentru a crea acest cosulet senzorial, am folosit: conuri de pin (pe care le-am strans impreuna in parc), corcoduse, crengute, bucatele de scoarta, crengute de molid si fructul molidului, o ramurica de artar (cu frunze).

De aceasta data, Vica nu a mai stat prea mult la studiu. S-a bucurat ca are corcoduse in casa si le-a imprestiat toata casa. A mai batut un pic cu acele crengute mai groase si a analizat rapid bucatelele de scoarta. Despre fiecare element mi-a povestit ce stia ea. Mi-a spus despre conuri ca ele au cazut din pin si ca ea s-a dus in parc cu mama si le-a stans, le-a pus in punguta, iar mama a adus punguta acasa, specificand ca ea era obosita si nu putea sa duca punguta :). A fost foarte interesant sa o ascult, ma bucuram sa vad cat de mare a crescut si cat de multe imi spune la varsta ei de doar un an si zece luni.

Inca de cand Vica era in burtica (in ultimele luni ale sarcinii), am cautat pe internet multe informatii referitoare la dezvoltarea armonioasa a unui copil. In acea perioada am aflat (de pe blogurile mamicilor din USA) despre sensory bins (cutii senzoriale) si importanta acestora in dezvoltarea corecta a unui copil. Cutiile senzoriale (in cazul nostru cosul senzorial) provin din educatia Montessori. Acestea sunt facute de catre parinti pentru proprii copii, incepand cu varsta de opt luni. Sunt cutii umplute cu diverse materiale naturale: orez, apa, nisip, pietre, paste, materiale, funrze, etc.

Copii invata prin joaca, folosindu-si toate simturile (gustativ, olfactiv, tactil, auditiv si cel vizual). Asa ca ei trebuie stimulati si incurajati sa studieze, analizeze, exploreze lucrurile. Aceste cutii ii ajuta sa invete despre mediu (explorand diferite texturi), sa dezvolte motorica fina si coordonarea ochi-mani, sa antreneze concentrarea si sa dezvolte vorbirea. Fiecare cutie se creaza in functie de varsta copilului. Ele se pot face pe diferite teme: in functie de sezon, pe culori, in functie de activitati, amestec de culori, stari de agregare. Aceste cutii (aceste jocuri senzoriale) sunt simplu si ieftin de creat. Tot ce aveti nevoie este o cutie de plastic mai mare sau un alt recipient (depinde de activitate si de tema jocului senzorial) si mai departe ce aveti prin casa :). Totul depinde de varsta copilului si creativitatea dumneavoastra.

ATENTIE! Supravegherea copilului de catre un adult este obligatorie pe tot parcursul activitatii. Acest lucru este necesar atat pentru siguranta copilului (exista riscul sa inghita obiecte mici, folosite pentru joaca senzoriala, in cazul copiilor care inca incearca sa guste totul), cat si pentru a-l ajuta si incuraja in explorarea necunoscutului.

 

O părere la “Cosulet senzorial – colt al naturii

  1. Pingback: Cutie senzoriala cu hrisca si fasole | Agenda Mamei

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.