De mult timp mi-am propus sa scriu despre acvariul nostru. In timp ce ne aflam intr-un pet shop din zona noastra, am observat cum Vica admira cu interes pestisorii dintr-un acvariu urias. De aici se nascuse ideea de a face un acvariu la noi acasa. Acest craft a fost realizat de Vica la varsta de un an si sapte luni. Prin realizarea unui asemenea craft, la copil se dezvolta orizontul de cunoastere, vorbirea, motricitatea fina, creativitatea. Cu un ajutor minim din partea mamei (in pregatirea materialelor), copilul poate crea adevarate opere de arta.
Este important sa alegeti pentru inceput crafturi care sa nu implice indicatii majore din partea dvs, care sa permita copilului sa ia singur decizii in realizarea lui. La aceasta varsta copiii inca nu inteleg ce si unde trebuia sa lipeasca, iar o lipirea haotica a pestisorilor in acvariu nostru este binevenita intrucat pestisorii pot inota in directii diferite. In asa fel copilul decide independent ce si cum sa lipeasca, iar procesul de realizare a craftului este unul relaxant si benefic pentru dezvoltarea copilului.
Asa dar, acvariul nostru! Din timp am pregatit materialele necesare:
- acvariu – Este bine daca desenati si decupati forma acvariului direct din carton alb; eu nu am avut si l-am desenat pe o coala de hartie alba – format A4, l-am decupat si apoi l-am lipit pe un carton. Pentru cei care doresc pot descarca modelul acvariului nostru aici.
- pestisorii – Pot fi decupati din carton colorat sau din hartie colorata si apoi lipiti pe carton, sau doar din hartie colorata. Se pot lipi cu clei sau banda adeziva (folosita doar pe carton). In cazul nostru, am decupat pestisorii din hartie colorata (nu am utilizat carton), desenandu-le cu un pix negru detaliile necesare, iar pentru lipit am folosit Finger Glue de la SES, care poate fi luat de catre copil direct cu degetelul din cutie (este non-toxic, ca o pasta alba si poate fi folosit de catre copii de la varsta de 2 ani – varsta recomandata de catre producator);
- pensula, pahar cu apa si acuarela finger paint de culoare verde pentru a desena vegetatia acvariului;
- „paste scoici” (doua la numar) pentru a imita scoicile de la fundul acvariului si „paste melcisori”, numite si Sorpresine all’UOVO (patru la numar) – pentru pietricele. Bineinteles, puteti utiliza alte ingrediente, in functie de ce aveti in bucataria dvs la acel moment. Spre exemplu, pentru pietricele se pot folosi boabele de fasole taiate in jumatate. Totul depinde de imaginatia dvs!;
- acuarele finger paint: neagra pentru a da culoare pietricelelor si rosie pentru scoici;
- „paste Sabbiolina” (sunt foarte mici in forma de punctulete), folosite la preparea supelor pentru bebe (mi-au ramas cateva din perioada inceperii diversificatiei), sunt potrivite pentru a reproduce nisipul de la fundul acvariului. Dvs puteti folosi alte ingrediente, spre exemplu malai sau sare (este bine de stiut ca sarea se coloreaza foarte usor si se poate folosi in multe crafturi indraznete);
- sare, apa si acuarela albastra pentru a da nuanta acvariului – imita apa din acvariu si mancarea pentru pestisori.
Munca sa, Vica a inceput-o prin lasarea amprentelor manutei pe acvariu.
Asa a aparut iarba in acvariul nostru!
Apoi au urmat nisipul, scoicile si pietricele. Pentru a crea nisipul, Vica a intins clei (finger glue) cu degetelele pe tot fundul acvariului, a presurat cu o lingurita paste Sabbiolina, a lasat sa se usuce un pic si la final amandoua am scuturat acvariului pentru a indeparta excesul de paste. Celelalte paste le-a uns direct cu clei (finger glue) si le-a aplicat pe fundul acvariului, apasand usor cu manuta peste acestea pentru o lipire mai buna. Vica a ales singurica locul pentru fiecare „scoica” si „pietricica”.
In continuare, Vica a colorat scoicile si pietricele.
Lipind pestisorii, am repetat culorile.
Am diluat in apa un pic de acuarela albastra si Vica a vopsit tot acvariul cu apa colorata.
Acum pestisorii nostrii au si apa in acvariu! A ramas doar sa le dam mancarica. Pentru asta Vica a presarat cu manuta sare (sarea se lipeste foarte bine cu apa, doar ca trebuie actionat rapid sa nu se usuce apa).
Asa acvariul nostru a luat nuanta. Folosind sarea in combinatie cu apa colorata am obtinut un acvariu de efect.
Aceasta activitate a jutat-o pe Vica cu urmatoarele:
- Lipind pestisorii si lucrand cu acuarelele, a repetat culorile;
- Lucrand cu paste de diferite marimi, a insusit termenii mare, mic, mai mic, mai mare;
- manipularea cu materiale mici (paste, pestisori) contribuie la dezvoltarea motricitatii fine;
- Prin „construirea” acvariului a invatat elementele de baza a unui acvariu, largindu-si in asa fel orizontul de cunoastere despre mediu. Acum cand vede un acvariu imi explica ce se afla in el si face referire la acvariul ei de acasa, spunandu-mi din ce a facut ea pietricelele, scoicile, etc.
- Folosirea, in activitatea noastra, a cuvintelor noi (precum acvariu, solzi, scoici si altele) a contribuit la imbogatirea limbajului.
Desi mi-am propus initial realizarea acestei activitati in doua zile, Vica a dorit, insa, sa faca totul in aceeasi zi. I-a placut mult activitatea si era mandra de ceea ce face.
Sa aveti activitati frumoase, interesante si educative!
Am descoperit acum blogul vostru si sunt cu totul si cu totul uimita!!! Fetita ta lucreaza specatculos pentru varsta ei, felicitari amandurora! Imi pot imagina numai ce „craft” ar fi realizat baietelul meu care are aceesi varsta ca si Vica: probabil ar fi sfarsit pictat pe fata ca indienii iar podeaua mea ar fi devenit un Miro pe care, cu durere in suflet, ar fi trebuit sa-l sterg cu mopul! :))))
Inca o data, sunt impresionata! Abia peste vreun an ma vad incercand ceva atat de structurat cu Petru! O sa va citesc insa cu interes de acum incolo!
Multumim mult pentru vizita si aprecieri! Va mai asteptam cu mare drag pe la noi.